Curtea Constituțională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională. Potrivit motivării, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide. De asemenea, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.
CCR precizează că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”.
Judecătorii CCR au mai decis că în cazul prelungirii mandatului Parlamentului, „stabilirea datei alegerilor nu poate fi făcută de Guvern, ci doar de Parlament, or în actualul context epidemiologic riscul există așa că este normal ca data alegerilor să treacă în dreptul prerogativelor Parlamentului”.
Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie.
Procedural, legea declarată constituțională de CCR merge la președintele pentru promulgare. Șeful statului are la dispoziție 10 zile pentru a promulga legea sau pentru a cere Parlamentului reexaminarea. De asemenea, după reexaminare, președintele mai are la dispoziție alte 10 zile, după care este obligat să promulge legea.
Totuși, nu este clar dacă odată demarată procedura pentru organizarea alegerilor parlamentare (listele vor fi depuse pe 22 octombrie, iar campania va începe la începutul lunii noiembrie), cum va putea fi amânat procesul legislativ.
Pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.
Potrivit acestora, decizia a fost luată cu 5 voturi „pentru” respingerea sesizării și 4 voturi „împotrivă”.
Motivarea integrală poate fi citită AICI.
PSD vrea amânarea alegerilor
Într-o postare pe Facebook, PSD dă de înțeles că susține amânarea alegerilor parlamentare.
„Mii de familii au suferit deja pierderi dureroase în ultimele luni; își plâng bunicii, părinții sau nepoții răpuși de COVID-19.
Pentru golul rămas în casa familiilor care au pierdut bătălia cu COVID-19, Iohannis și Orban trebuie să răspundă! Să organizezi alegeri la peste 4.000 de infectări pe zi înseamnă să sacrifici și mai mulți oameni dragi!
Câte asemenea drame trebuie să se mai producă din cauza guvernării PNL care a pierdut total controlul pandemiei? Câți români trebuie să mai moară pentru ca puterea liberală să trăiască bine?”, se arată în mesajul publicat de Partidul Social Democrat pe Facebook.