Înaintea deschiderii lucrărilor Summitului şefilor de stat şi de guverne din cadrul NATO la Varşovia, care se desfășoară în următoarele două zile, Merkel a declarat în Parlamentul german că nu este suficient să deplasezi rapid trupe în caz de urgenţă.
„Alianţa are nevoie de o prezenţă mai puternică la Marea Baltică şi în Polonia”, le-a spus ea deputaţilor. Alianţa militară a celor 28 de state occidentale urmează să decidă în capitala poloneză trimiterea de batalioane de până la 1.000 de oameni în Polonia şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania.
Varşovia şi capitalele celor trei ţări baltice au fost unele dintre cele mai vocale în a-şi exprima îngrijorările faţă de agresiunea rusă în regiune, după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi le-a oferit susţinere rebelilor proruşi din estul Ucrainei. „Germania va contribui în mod substanţial la aceste măsuri”, a anunţat Merkel în Parlament. Forțele armate germane conduc unul dintre aceste patru batalioane, din care vor face parte câteva sute de militari, şi care va avea baza în Lituania. „Aceasta este baza conceptului Apărării”, a subliniat Merkel.
Prezența celor patru batalioane de militari NATO în regiune este unul dintre cele mai importante puncte pe agenda summitului de la Varșovia. De asemenea, un alt punct sensibil asupra căruia se vor pronunța cei 28 de aliați, pe fondul unei agende dominate de deciziile NATO în raport cu tendințele agresive ale Rusiei după atacarea Ucrainei, este și zona Mării Negre. NATO intenționează să administreze exerciții militare permanente ale aliaților pentru securizarea Mării Negre.
Germania și Franța, alături de Italia, sunt considerate avocați ai apropierii, prin intermediul UE, de Rusia, observatorii internaționali fiind de părere că, astfel, agresivitatea Rusiei față de țările care au făcut parte din blocul sovietic este mai dificil de contracarat.