Medicul care transformă moartea în viață

Data actualizării: Data publicării:
monitor spital

Sistemul medical din România nu are doar probleme, are şi eroi: medici care dau a doua şansă la viață. Peste 400 de oameni din toată ţara trăiesc datorită doctorului Carmen Pantiş. În urmă cu opt ani doctorul a convins peste 150 de familii să doneze organele celor dragi, pentru care nu se mai putea face nimic, pentru a salva vieţi. A luptat cu prejudecăţile oamenilor, a petrecut nopţi albe în spital şi a strâns în jurul ei o echipă care a făcut minuni. Din 2008 este coordonatorul Centrului de prelevare Bihor.

Mii de ore petrecute în spital, 156 de operaţii de prelevare a organelor, peste 400 de pacienţi salvaţi. Este munca din ultimii opt ani a medicului Carmen Pantiş. Încă din 2006 doctorul a vrut să înfiinţeze un centru de prelevare în Bihor. A reuşit să strângă o echipă, să urmeze cursuri de specialitate, iar doi ani mai târziu şi-a văzut visul realizat. Cel mai greu, spune ea, a fost să lupte cu prejudecăţile oamenilor. A avut delicata misiune de a convinge familiile pacienţilor să accepte ideea că există viaţă după moarte. Chiar la începutul lui 2008 a făcut prima operaţie de prelevare. Pacientul - un adolescent de 15 ani, aflat în moarte cerebrală.

Am încercat să conving familiile că ruda lor este moartă, să demonstrez pe baza testelor obligatorii că rudele lor sunt moarte și abia apoi să abordăm acest acord”, afirmă Carmen Pantiș, coordonatorul Programului de Transplant în Bihor.

Din sutele de cazuri, medicul Carmen Pantiș îşi aminteşte unul anume. Se întâmplă în 2010, când cinci surori au fost de acord să doneze inima mamei lor aflată în moarte celebrală.

Reversul medaliei a fost bucuria fantastică a faptului că pacientul care a primit inima mamei lor trăiește, este sănătos și are aceeași pasiune pentru mușcate, pentru flori, nefirească la un bărbat, pe care o avea mama lor”, adaugă Carmen Pantiș, coordonatorul Programului de Transplant în Bihor.

Munca nu este deloc uşoară. Un rol important în echipa de prelevare de la Oradea îl au specialiștii de la secția de Terapie Intensivă, care pregătesc pacientul pentru operație.

Acestui pacient trebuie menținute funcțiile vitale, să avem o tensiune arterială corespunzătoare, să aibă diureză, electroliții să fie în limitele normale”, afirmă Ștefania Sije, medic specialist A.T.I Spitalul Județean Oradea.

Aproximativ 12 ore stau lângă pacient, trebuie multă atenție. Vin de acasă, din timpul meu liber, uneori neplătită”, afirmă Emese Haux, asistentă la Spitalul Județean Oradea.

Edit Petriko a aşteptat şase luni un rinichi.

„O şansă la o nouă viaţă. Dumnezeu să le dea sănătate. Le mulţumesc în fiecare zi pentru acest lucru, familiei care m-a ajutat, bineînţeles. Sunt foarte recunoscătoare pentru acest rinichi şi am grijă de el”, spune Edit Petriko, pacientă.

Doctorul Pantiș a devenit un model pentru medicii din țară, dar și pentru rezidenții și studenții din vestul țării.

Îmi place faptul că stă oricât este necesar pentru orice pacient, când este vorba de o operație care durează enorm, ea zice, câtă vreme e nevoie sunt aici”, spune Cristina Graut, medic rezident Spitalul Județean Oradea.

Reușitele din ultimii 8 ani clasează Bihorul pe locul doi în topul național al prelevărilor de organe, după capitală. Anual, la Oradea se fac în medie 20 de prelevări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."