Lupta pentru supravieţuirea politică este dură. O demonstrează liderii partidelor mici, care au încercat să se apropie de formaţiunile mari pentru a nu rata şansa de a candida la parlamentare. Pragul electoral de 5% pentru intrarea în Legislativ este un obstacol pentru micile partide. Unele formatiuni nici nu ajung sa isi socoteasca voturile si procentele pentru ca nu strang nici macar numărul necesar de semnături.
Partidul Ecologist, Partidul România Unită, partidul lui Mircea Geoană şi Partidul Naţional Democrat au fost obligate să-şi schimbe strategia după eşecul negocierilor cu PSD. Pentru a putea candida, Daniel Fenechiu s-a încris în PNL, deşi era preşedintele PND.
Daniel Fenechiu: candidat PNL, preşedinte PND: „După alegerile parlamentare, eu redevin membru al Partidului Naţional Democrat, rămân în grupul Partidului Naţional Liberal, ceea ce e cât se poate de corect şi vom vedea. Este o formulă care permite continuarea activităţii Partidului Naţional Democrat şi permite ca Partidul Naţional Democrat să aibă cel puţin un parlamentar”.
Aurelian Pavelescu nu candidează, de teamă să nu piardă şefia PNŢCD. Nici partidul său nu e reprezentant în alegeri. În schimb, colegii săi s-au înscris în partidul lui Marian Munteanu pentru a putea participa la scrutin.
Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD: „Era evident că PNŢCD-ul nu poate atinge cei cinci la sută ceruţi de lege”.
Marian Vanghelie rămâne şi el pe tuşă, dar şi-a pus câţiva oameni pe listele Partidului Ecologist (PER). Dănuţ Pop, preşedintele PER: „Sunt câteva ONG-uri şi sindicate care susţin Partidul Ecologist, la fel şi domnul Vanghelie şi-a declarat intenţia de a susţine Partidul Ecologist”.
Pragul pentru a intra în Parlament este de 5%, ceea ce reprezintă o ţintă greu de atins unele partide la alegerile din 11 decembrie. PSRO, Partidul lui Mircea Geoană, nu va participa la scrutin, nereuşind să depună numărul necesar de semnături.