„Îşi petreceau timpul în acest spaţiu mai mult seara, pentru că ziua, de obicei, erau mutaţi în anumite puncte de comandă”, spune istoricul Mihai Neacşu.
Nicolae Tancău a văzut îndeaproape ultimele clipe ale soţilor Ceauşescu. Avea 30 de ani. La 25 de ani de la acel moment a venit să revadă locul în care a stat când cei doi au fost executaţi.
„El, în special, în momentul în care populaţia din Târgovişte a venit în faţa unităţii şi foarte revoltată, au cerut să îi dăm pe mână, el a crezut că e adulat şi populaţia îl cere afară, ori nu a fost aşa. Şi ce vă mai pot spune - în momentul execuţiei doamna s-a purtat exact ca o, cum să spun, incalificabil, pe când el, foarte pătruns de misiunea lui comunistă a început să cânte”, povestește Nicolae Tancău.
Foarte puţini români sunt totuşi interesaţi de locul în care fostul dictator şi-a petrecut ultimele zile.
„Avem turişti din ţară şi din străinătate care vin să vadă locul unde au fost executaţi cei doi şi acest spaţiu unde şi-au petrecut ultimele zile, dar nu avem un turism al nostalgicilor sau al unor oameni care să manifeste o simpatie pentru cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu”, spune Mihai Neacşu.
Fosta unitate militară a devenit muzeu din septembrie 2013, când a fost preluată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.