Ministrul justiției, Florin Iordache, spune că își asumă în totalitate proiectele de ordonanță vizând schimbarea codului penal.
„În cursul elaborării actelor normative, direcțiile de specialitate și-au exprimat mai multe puncte de vedere. De asemenea, în cursul procedurii de elaborare, au fost păreri pro și contra, oportunitatea o stabilește ministrul”, a declarat ministrul Florin Iordache răspunzând jurnaliștilor care l-au întrebat dacă e adevărat că, potrivit unor surse, au existat în minister puncte de vedere contrare ordonanței.
Mai precis, ar fi vorba de un aviz cu observații de la una din direcțiile ministerului. Este un aviz pozitiv care este însoțit, însă, de mai multe observații ce atrag atenția că există aspecte problematice.
Ulterior, întrebat din nou dacă a avut poziții contrare în minister de la specialiștii de acolo, Florin Iordache a spus că nu.
„Într-un act de guvernare, atunci când elaborăm o lege sau o ordonanță, ultima responsabilitate o are ministrul care o semnează”, a mai spus Florin Iordache.
Întrebat dacă își asumă conținutul celor două proiecte controversate, ministrul Florin Iorache a spus: „Oportunitatea e a Ministerului Justiției și mi le asum. Atât timp cât sunt ministru și am semnat pentru ele, mi le asum în totalitate”.
Ministrul recunoaște că a luat cunoștință de opiniile contrare. „Au fost opinii contrare, de la societatea civilă sau de la cei care ne-au trimis memorii, am fost obligați să le analizăm”, a spus ministrul Iordache.
El a confirmat că merge mai departe cu actuala formă a ordonanței de urgență și nu are de gând să o abroge. „Înțeleg că e atacată la CCR de președinte, de CSM, de procurorul general. În aceste condiții, CCR poate hotărî dacă e constituțională sau nu”, a declarat Florin Iordache, sugerând că sigura instituție care poate opri aplicarea OUG este Curtea Constituțională.