Suntem în plină campanie şi formaţiunile politice susţin că nu au bani pentru acţiunile electorale. Reprezentanţii tuturor partidelor se plâng că nu au reuşit să agonisească suficient pentru această lună de campanie, aşa că încearcă să găsească soluţii. Dacă pe unii îi salvează cotizaţiile candidaţilor, alţii se bazează pe donaţiile electoratului. Noua lege, adoptată anul trecut, stabileşte reguli stricte pentru finanţarea partidelor.
Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală pot proveni doar din venituri proprii, donaţii primite de la persoane fizice, împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii de credit. La PSD, partidul cu cei mai mulţi membri de la noi, de bază sunt contibuţiile acestora.
Marian Neacşu, şeful de campanie al PSD: „La nivel central avem sume strânse din cotizaţii, cotizaţiile membrilor Biroului Permanent. Nu am reuşit să strângem banii de care am fi avut nevoie sau pe care ni i-am fi dorit.”
Liberalii mizează pe contribuţiile propriilor candidaţi în cadrul campaniei.
Gheorghe Falcă, şeful de campanie al PNL: „În aceste alegeri, candidaţii contribuie la propria campanie cu sume exacte.”
Uniunea Salvaţi România, formaţiune nou înfiinţată, are cu totul altă strategie. Pe Facebook, Nicuşor Dan le cere simpatizanţilor bani de campanie. „Am stâns până acum din donații mai mult de 400.000 de lei, pentru care vă mulțumim. Ajutați-ne să ajungem la 1.000.000 de lei. (...) Vom exista atâta timp cât ne veți susține, inclusiv financiar. Existăm prin donațiile voastre și vom apăra doar interesele voastre. Donează acum 50 de lei!”, este îndemnul publicat pe conturile de facebook ale liderilor formaţiunii.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dă vina şi pe Autoritatea Electorală Permanentă pentru lipsa de fonduri din această campanie. La aproape jumătate de an de la alegerile locale, instituţia nu a reuşit să deconteze cheltuielile făcute de candidaţi.
Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE: „Nu a decontat nicio cheltuială. Ne pune tuturor probleme, sunt nişte sume pe care le-am angajat şi ne-ar fi fost utile.”
„AEP a încheiat verificările asupra documentelor de la alegerile locale, însă, începând cu data de 7 noiembrie 2016, aceste documente sunt supuse şi controlului Curţii de Conturi. (...) În această situaţie, devin aplicabile dispoziţiile privind prelungirea perioadei de rambursare cu maximum 30 de zile, până la îndeplinirea termenului legal, respectiv 5 decembrie 2016”, explică Autoritatea Electorală Permanentă într-un comunicat.
Pentru această campanie electorală, fiecare candidat pentru un mandat de deputat sau de senator poate cheltui cel mult 12.500 de lei.