Hackeri, probabil ruși, care au spart serverele Agenției mondiale antidoping (AMA/WADA) susțin că au găsit documente ce arată că sportivi americani de top, ca jucătoarele de tenis Serena și Venus Williams și gimnasta Simone Biles, au concurat dopați la Jocurile Olimpice de la Rio, scrie ziarul italian La Repubblica.
ACTUALIZARE 20:20 - WADA a confirmat pe site-ul său oficial atacul cibernetic asupra bazei de date medicale a forului internaţional şi acuză acest „act criminal”.
„WADA regretă profund această situație și este foarte conștientă de amenințarea pe care o reprezintă pentru sportivii ale căror informații confidențiale au fost divulgate prin acest act criminal”, a precizat directorul general al WADA, Olivier Niggli.
Potrivit acestor documente, mai mulți sportivi americani au concurat la Rio după ce au luat produse care le îmbunătățeau performanțele.
Simone Biles, gimnasta cu patru medalii de aur la Rio, ar fi fost autorizată să ia psihostimulente (metilfenidat) și amfetamine, eliberate cu prescripție medicală.
La Repubblica afirmă că acești hackeri sunt aceiași care au dezvăluit emailuri confidențiale ale lui Hillary Clinton, scrie Agerpres.
Hackerii au explicat: „După ce am studiat bazele de date, am înțeles că zeci de sportivi au fost depistați pozitiv cu puțin înaintea Jocurilor Olimpice și pe durata acestora. Medaliații olimpici de la Rio au folosit regulat substanțe ilicite justificate de certificate medicale. Altfel spus, au primit autorizație pentru a se dopa”.
În afara lui Simone Biles, sunt menționate numele altor sportivi americani, precum surorile Williams sau baschetbalista Elena Delle Donne.
Numeroase controale antidoping ar fi permis detectarea prezenței acestor substanțe. Testele nu au fost însă niciodată anunțate ca pozitive, deoarece federațiile internaționale eliberaseră un TUE („Therapeutic Use Exemptions”, „scutire pentru uz terapeutic”).
O sursă pe care La Repubblica o prezintă ca fiind „bine informată” susține despre Simone Biles: „dacă autenticitatea acestor documente va fi dovedită, nu ar fi vorba totuși de un caz ilicit. Deși este cel puțin neobișnuit ca o sportivă de acest nivel să fi participat la Jocuri urmând o terapie cu medicamente narcoleptice”.