La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, 20% dintre clădirile din Germania erau distruse, iar economia ţării era într-o situaţie disperată.
Oamenii erau cu toţii epuizaţi, deprimaţi, săraci, nu aveau ce mânca.
Situaţia avea să se schimbe, datorită unui plan de reconstrucţie gândit de George Marshall, secretarul american de Stat. În iunie 1947, el anunţa lansarea unui program de asistență economică, destinat refacerii economiilor europene.
„Întreaga situaţie este critică, este extremă. Dar nu am nicio îndoială că dacă decidem să punem în aplicare acest plan, vom avea succes”, declara atunci George Marshall.
Situaţia geopolitică nu era deloc simplă. După război, ţara fusese împărțită în patru zone de ocupație. Zonele americană, britanică și franceză au format Republica Federală Germania, în timp ce zona sovietică a devenit Republica Democrată Germană.
„Este un risc calculat, e un program dificil, ştiţi mai bine ca mine dificultăţile politice pe care le implică acest program”, declara oficialul american.
URSS a respins planul, întrucât se temea că influenţa americană va creşte. Prin urmare, Germania de Est nu a mai primit banii, de care a beneficiat doar Germania de Vest.
Este vorba despre aproape un miliard şi jumătate de dolari. Cei mai mulţi bani, peste trei miliarde, i-a primit Marea Britanie, în timp ce Franţa s-a ales cu peste 2 miliarde de dolari. Ca un detaliu interesant, planul Marshall, aplicat în perioada 1948 - 1952, a adus în Europa peste 12 miliarde şi jumătate de dolari, aproximativ 1,2% din Produsul Intern Brut al Statelor Unite.
Odată cu punerea în aplicare a Planului Marshall, Germania a început să-şi revină. Este vorba despre aşa-numitul „miracol al economiei germane”, la care au contribuit reforma monetară, eliminarea controlului asupra preţurilor şi creşterea numărului de ore lucrate. În paralel, germanii au rupt orice legătură cu trecutul nazist.
Până la jumătatea anilor 1950, producţia industrială a crescut cu 12%, de trei ori mai mult comparativ cu celelalte state europene. Comerţul s-a revigorat, iar rata şomajului a scăzut. Acum, germanii se pot lăuda cu cea mai puternică economie europeană, graţie oamenilor care muncesc aproape 41 de ore pe săptămână, peste media zonei euro.
Ajutorul acordat prin Planul Marshall
Marea Britanie - 3,2 miliarde de dolari
Franţa - 2,2 miliarde de dolari
Germania de Vest - 1,4 miliarde de dolari
SURSA: Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare
_____________________________________
Digi24 va trata pe larg teme de interes legate de Germania pe parcursul întregii săptămâni, campanie ocazionată de alegerile care vor avea loc în 22 septembrie.
Începând de marți, Digi24 aduce în obiectivul Digi24 alegerile din Germania. Sâmbătă, trimișii speciali ai Digi24 transmit din Berlin ultimele informații de dinaintea votului, iar duminică urmăresc atent scena politică germană în jurnalele de știri.
De la ora 18.00, Balazs Barabas discută despre miza acestor alegeri, iar de la 18.45, Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu, aflați în Germania, analizează primele estimări ale votului.
Luni, la Digi24 ia primele reacții interne și internaționale și de la ora 20.00 trage concluziile într-o ediție specială a „Jurnalului de seară”.