Otto Wagner s-a născut într-o comunitate mare de saşi din satul sibian Biertan. După 1989, a emigrat în Stuttgart, Germania, alături de sute de apropiaţi, rude şi prieteni. Nu a stat însă mult acolo. S-a întors în România şi s-a apucat de afaceri. A investit aproape 100.000 de euro într-o pensiune de trei margarete şi o fermă. „Eu, de fapt, nu am venit în România. Eu am venit acasă, că acasa este acolo unde te-ai născut, nu este o țară”, spune el..
Are în grijă sute de animale şi aproape 300 de hectare de teren pe care a cultivat fructe şi legume. Iar toată recolta fermei merge în bucătăria pensiunii sale din Biertan. Calitatea serviciilor a făcut ca străinii să treacă tot mai des pragul pensiunii.
Saşii stabiliţi în zona Sibiului în urmă cu aproape o mie de ani au creat o adevărată civilizaţie pe care o dezvoltă astăzi urmaşii lor. Călătorii străini rămân uimiţi de casele mari, cu porţi şi ziduri înalte, unde încă mai locuiesc oameni care se îmbracă în costume tradiţionale.
Peisajul este completat de bisericile fortificate din zonă, adevărate bastioane, ca nişte cetăţi cu ziduri groase la care turla clopotniţei pare a fi turn de apărare în caz de invazie. Una dintre ele este cea din Richiş, un sat situat la aproape 80 de kilometri de Sibiu. Înăuntru, Biserica ascunde sculpturi şi artefacte unice în lume.
De 20 de ani, Johann Schaas este ghidul Bisericii din Richiş. Simpaticul domn în vârstă de 80 de ani este ultimul etnic german rămas în localitate. „Când sașii noștri toți au hotărât să emigreze în Germania, eu am devenit cunoscut că nu vreau!”, povestește el.
Dincolo de contribuţia adusă mediului de afaceri, turismului şi arhitecturii, saşii au avut şi continuă să aibă un rol important în cultură şi în învăţământ. Anul acesta, un colegiu cu predare în limba germană, din Sibiu, a fost singurul din judeţ cu promovabilitate la bacalaureat de 100%.
Brașov, o destinație atractivă pentru investitorii germani
Nici economia nu a fost ocolită de nemţi. În ultimii 10 ani Braşovul a început să fie o destinaţie tot mai atrăgătoare pentru companiile germane. „În primul rând au venit pentru reducere de costuri, asta este un lucru. Multe firme au venit pentru că au avut nevoie și de resurse adiționale, au venit pentru că este și o piață nouă aici, au găsit personal calificat aici, cu care s-a putut face o treabă foarte bună", explică președintele Clubul Economic German, Brașov.
Braşovul a avut un declin economic, dar la sfârşitul anilor 90 au început să vină primii investitori din Germania, iar după anul 2000 a început să se dezvolte, astfel că acum este un pilon economic al ţării.
„E mai important cine este cancelarul Germaniei, decât cine e președintele CE”
Cât despre alegerile din Germania, unul dintre cei mai apreciaţi nemţi din România spune că, vrem, nu vrem, sunt importante pentru toată Europa. „Germania este economia cea mai puternică și este țara cu cea mai mare influență în politica comunității europene și atunci este important cine conduce Germania, fiindcă mai puțin direct, mai mult indirect va influența modul în care va evolua Uniunea Europeană. E mai important cine e cancelar în Germania, decât cine e președintele Comisiei Europene”, subliniază primarul Sibiului, Klaus Iohannis.
La recensământul din 2011, în jur de 27.000 de persoane din toată ţara au declarat limba germană ca limbă maternă. Aproape 3.700 din numărul total al etnicilor germani din România locuiesc în judeţul Sibiu, iar numărul lor reprezintă 1% din populaţia judeţului.