GERMANIA ALEGE, în direct la Digi24. Angela Merkel: Ne-am descurcat de minune! Peer Steinbrueck: Seara încă poate să aducă surprize!

Data publicării:
merkel steinbrueck

 

Foto: MEDIAFAX

Alegătorii germani i-au oferit, cum era de așteptat, încă un mandat de cancelar Angelei Merkel, care devine astfel cel mai longeviv șef de guvern femeie din Europa. De-a lungul întregii zile, în direct de la Berlin, alături de Cosmin Prelipceanu şi Emil HurezeanuDigi24 şi Digi24.ro au luat pulsul alegerilor care vor influenţa Europa şi implicit România.

Actualizare ora 19.57 Cel mai important lucru este că pe peluza din fața fostului Reichstag, astăzi, există libertatea totală a exprimării, chiar și compatrioții noștri pot manifesta - este concluzia pe care o trage Emil Hurezeanu la finalul ediției speciale transmise de la Berlin. Gândul i-a fost inspirat de un nou protestatar - de data aceasta german - care a profitat de transmisia Digi24 pentru a trece prin cadru. Emil Hurezeanu a intrat în dialog cu el și a aflat că cerea „căderea fascismului”. Iată episodul: 


Actualizare ora 19.55 Emil Hurezeanu povestește cum s-a întâlnit astăzi cu Angela Merkel, în timp ce se plimba:


Actualizare ora 19.50 Principalul contracandidat al cancelarului, social-democratul Peer Steinbrueck, apare în fața partizanilor, cărora le cere „să rămână pe poziții”, pentru că „seara poate încă să mai aducă surprize”. El i-a îndemnat pe susținători să aștepte rezultatele oficiale și să nu se axeze pe estimările exit-poll-urilor.

Actualizare ora 19.45. Cancelarul Angela Merkel a apărut în public și a mulțumit simpatizanților și echipei: „Ne-am descurcat de minune, putem să ne bucurăm încă de azi!”, a spus cancelarul. Nu a rostit nimic, însă, despre viitoarea coaliție. Ea a venit în fața alegătorilor cu alt sacou, de culoare albastră de această dată.

Dincolo de faptul că un al treilea mandat succesiv nu au reușit să obțină decât Konrad Adenauer și Helmut Kohl, Angela Merkel este aproape să reediteze o situație care nu s-a mai întâmplat în Germania de aproape jumătate de secol: ar putea guverna singură, fără alți parteneri dem coaliție.

Actualizare ora 19.31. În timpul transmisiunii în direct de la Berlin a ediției speciale Digi24, discuțiile dintre Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu s-au desfășurat pentru câteva momente pe fondul sonor generat de un grup de protestatari români, care au apărut în cadru pentru a-și transmite mesajul împotriva proiectului de la Roșia Montană. Transmisiunea Digi24 se desfășura de pe pajiștea din fața Bundestagului. Iată imaginile:

 

Actualizare ora 19.00. Un prim exit-poll indică 42,5% din sufragii pentru conservatorii Angelei Merkel (CDU-CSU). Partenerii liberali din FDP nu intră în Parlament (4,5%), dar nici noul partid eurosceptic Alternativa pentru Germania (4,8%). Social-democrații obțin 26% din sufragii. Stânga (Der Linke) este creditată cu 8,5% din voturi, iar Verzii cu 8%. Exit-poll-ul a fost comandat de televiziunea publică ARD.

Rezultate similare arată și un sondaj comandat de televizunea ZDF.


Dacă previziunile vor fi confirmate de urne, pentru cancelarul Angela Merkel este un rezultat mai bun decât la alegerile din 2009, dar, foarte probabil, se va îndrepta către un guvern de mare coaliție cu social-democrații.


În orice caz, Angela Merkel câștigă al treilea mandat consecutiv de cancelar și o depășește ca longevitate a menținerii la putere pe fostul premier britanic Margaret Thatcher.


Actualizare 18.00 Răsturnare de situație. Contrar previziunilor, care spuneau că electoratul german este mai puțin atras de votul de duminică, rata de participare la ora 15.00 era de 41,1%. În urmă cu patru ani, când peste 70% dintre alegători s-au prezentat la vot, la aceeași oră se întregistra o rată de participare de 36%.

Comentariile lui Luca Niculescu despre alegerile din Germania, în ediția specială moderată de Balazs Barabas

Ce particularizează Germania

Victor Neumann, profesor la Universitatea de Vest Timișoara, a declarat la Digi24 că identitatea culturală este extrem de importantă, iar Germania are o societate care s-a democratizat în profunzime, în care educația joacă un rol fundamental. Populația Germaniei are un exercițiu al austerității, fiecare familie are o cultură a economiei, o disciplină a cheltuielilor de fiecare zi, mai puțin întâlnită în alte state central-europene.

După cel de-al Doilea Război Mondial, s-a făcut un efort mare pentru ca populația să dobândească o cultură politică. De aceea, sunt multe cercuri care înțeleg politica și participă conștient la alegerile parlamentare.

Pe de altă parte, spune profesorul Neuman, există un patriotism constituțional în Germania, iar discursurile politice sunt analizate în mod elegant, disciplinar, la final fiind trase concluzii.

Bogdan Glăvan, profesor de economie, explică succesul economiei germane:


Actualizare 16.13 Mai sunt aproximativ două ore și jumătate până la închiderea urnelor. Este puțin probabil să se înregistreze o participare la vot așa de mare ca în urmă cu patru ani (circa 70 la sută). Unii alegători cu care Digi24 a stat de vorbă spun că preferă să meargă la vot și să-și dea sufragiul pentru partide mai mici, tocmai pentru ca votul lor să nu fie folosit pentru formarea unor blocuri parlamentare prea masive.

Presa germană a speculat imediat pe tema semnificației modului în care s-a îmbrăcat actualul cancelar la vot - prevestește marea coaliție dintre conservatori și social-democrați. Cancelarul a venit la urne îmbrăcată cu un pantalon negru - culoarea CDU - la care a asortat un sacou grena - culoarea SPD.

Angela Merkel a votat la o cantină improvizată la Universitatea Humboldt din Berlin, care se află în renovare. Cancelarul a venit pe jos de la sediul guvernului și nu a făcut nicio declarație.

Actualizare 14.33. Cancelarul Angela Merkel a votat, în urmă cu doar câteva minute, la o secție amenajată într-o școală din centrul Berlinului.  

Din capitala Germaniei, Cosmin Prelipceanu a vorbit despre veniturile celor aproximativ 600 de parlamentari germani. Astfel, fiecare care un salariu de aproape 8.000 de euro și primește, lunar, 10.600 de euro pentru angajații biroului parlamentar, 124 de euro pentru familie, 230 de euro pentru copii (pentru mai mult de doi copii, suma ajunge la 340 de euro) și 4.120 de euro pentru biroul teritorial.

Salariul cancelarului Angela Merkel este de 17.000 de euro pe lună.

Actualizare 12.30. Peer Steinbrueck, contracandidatul Angelei Merkel la alegerile legislative din Germania a votat în urmă cu o oră, la Bonn. Liderul social-democrat a spus că este încrezător într-un rezultat bun.

Și președintele german Joachim Gauck a votat astăzi, la Berlin, la o școală. Cancelarul Angela Merkel va vota în jurul orei locale 13.30, la o școală din centrul capitalei Germaniei”, relatează Cosmin Prelipceanu. Cancelarul a asistat, aseară, la un meci de baschet, a mai spus, de la Berlin, jurnalistul Digi24.

Actualizare 10.30. „Nemții sunt mulțumiți de viața pe care o au, sunt foarte mulțumiți de ce a făcut doamna Merkel”, motiv pentru care are șanse mari să rămână la conducerea guvernului, transmite, de la Berlin, Cosmin Prelipceanu. „62 de milioane de germani sunt așteptați la urne, numai că, din cauza acestei stări de mulțumire, se pare că ei nu vor veni într-un număr foarte mare”, adaugă jurnalistul Digi24.

Actualizare ora 9:00 (ora României): Secţiile de votare s-au deschis. Vor acorda în continuare cei 62 de milioane de cetăţeni încredere politicii dure a Angelei Merkel sau se vor îndrepta către Peer Steinbrueck? Comunitatea europeană aşteaptă răspunsul la această întrebare.

Rezultatul scrutinului este aşteptat cu mare interes, mai ales pentru că de Berlin depinde inclusiv drumul ales de Uniunea Europeană. Deşi sondajele spun că va câştiga detaşat în faţa oponentului Peer Steinbrueck (32% intenţie de vot), Angela Merkel (58% în sondaje) este destul de rezervată. Este foarte posibil ca partidul său creştin-democrat să fie nevoit să se alieze cu social-democraţii pentru a obţine majoritatea în Parlament.

Miza alegerilor de duminică din Germania se află aşadar la Cancelaria federală, o clădire pe care germanii o numesc „Maşina de spălat”, din cauza arhitecturii sale. În „Maşina de spălat”, Angela Merkel face calcule; nu pentru numărul de voturi pe care le va obţine pentru al treilea mandat de cancelar, ci pentru formula de coaliţie ce va rezulta din urne.

 

 

Cum aleg germanii

Alegătorul german acordă două voturi. Primul, pe sistem „câştigătorul ia totul”, îi este destinat reprezentantului circumscripţiei sale în Bundestag, camera inferioară a parlamentului de la Berlin. De obicei, în jur de jumătate din membrii camerei sunt aleşi după regula majorităţii. Al doilea vot se acordă partidului preferat, pe baza listelor, urmând ca astfel să fie determinată reprezentarea formaţiunilor în legislativ.

După ce rezultatul alegerilor este clar, preşedintele statului propune cancelarul, care în mod normal este preşedintele partidului cu scorul câştigător la alegerile parlamentare. Bundestagul votează apoi propunerea preşedintelui şi alege cancelarul. Dacă nominalizarea preşedintelui nu este aprobată în camera inferioară a Parlamentului, Bundestagul poate alege propriul candidat.

GERMANIA ALEGE, în direct la Digi24

În programele sale de ştiri, Digi24 alocă spaţii ample intervenţiilor de la Berlin, de unde Cosmin PrelipceanuEmil Hurezeanu şi o echipă de jurnalişti şi tehnicieni le aduc telespectatorilor Digi24 şi cititorilor Digi24.ro toate explicaţiile de care au nevoie pentru a înţelege mizele alegerilor din 22 septembrie.

De la ora 18:00, din studioul de la Bucureşti, Balazs Barabas şi invitaţii săi comentează desfăşurarea alegerilor, iar de la 18:45, in direct de la Berlin, Cosmin Prelipceanu şi Emil Hurezeanu prezintă primele rezultate, estimările exit poll-urilor şi reacţiile de pe scena politică germană.

Luni, 23 septembrie, de la ora 20:00, Digi24 transmite o ediţie specială a „Jurnalului de seară”, tot de la Berlin, în cadrul căreia Cosmin PrelipceanuEmil Hurezeanu şi invitaţii lor speciali analizează rezultatele scrutinului şi vorbesc despre efectele pe care acesta le va avea asupra Europei şi României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”