Este comparată cu Margaret Tatcher pentru forţa cu care conduce Europa, dar şi cu Adolf Hitler din cauza măsurilor de austeritate pe care le-a impus ţărilor de pe bătrânul continent.
Angela Merkel ţine pe biroul din Cancelarie portretul Ecaterinei cea Mare. Ce anume din biografia împaratesei care a reformat Rusia o inspiră nu a spus niciodată, cum de altfel, multe lucruri din trecutul ei ramân sub tăcere.
Șefa cancelariei de la Berlin s-a născut la Hamburg și a crescut în Germania de Est. Tatăl ei, pastor evanghelic, extrem de respectat în comunitate, i-a insuflat valorile creștine, dar și pe cele cele socialiste, în care credea cu tărie.
Două elemente din biografia Angelei Merkel au facut vâlvă în această campanie electorală. Bunicul ei din partea tatălui era polonez, iar ea a fost membră a organizaţiei socialiste de tineret din RDG. Ba mai mult.
„Nici asta nu am povestit, poate că nu am vorbit nici despre alte lucruri din viaţa mea pentru că nu m-a întrebat nimeni. Acum apare povestea asta cu sindicatul. Da, am făcut parte din FDGB (uniunea sindicatelor din RDG - n.r). Pot mărturisi aici, chiar dacă nu m-a întrebat nimeni, am făcut parte şi din asociaţia de prietenie dintre Germania şi Uniunea Sovietică”, a declarat cancelarul.
„Este cunoscut că în Tineretul Liber-Democrat avea o funcţie onorifică, se ocupa de agitaţie şi propagandă, care sună extrem de important, dar, în practică, asta însemna, că pune gazete pe perete şi împarte comunicate” a explicat istoricul Klaus Schroederr
A. Merkel studiază fizica la Leipzig, îşi ia doctoratul în domeniu şi lucrează în cercetare. Se mărita și divorţează. Apoi vine marea schimbare.
„Viaţa Angelei Merkel suferă o ruptură. Această ruptură are loc în anii 1989-1990. Aici se schimbă cu 180 de grade orientarea ei politică. Înainte, Angela Merkel era apărătoarea socialismului-democrat într-un RDG independent, apoi a militat pentru reunificarea Germaniei, pentru economia de piaţă şi a susţinut capitalismul”, spune istoricul Ralf Georg Reuth.
Angela Merkel intra în partidul conservator CDU, devine ,,fata lui Helmut Kohl" și ministrul al Tineretului în cabinetul acestuia. Se recăsătorește în 1998 cu un chimist. Deți divorţase o data, protestanta crescută în Est se impune rapid în mediul politic dominat de bărbaţi catolici. Preia şefia Uniunii Creştin-Democrate. În 2005, este aleasă cancelar.
Revista „Forbes” a desemnat-o de șase ori cea mai puternică femeie a lumii, însă germanii o iubesc şi pentru simplitatea cu care se îmbracă şi se poartă. Petrece weekendurile alături de soţul ei, la ţară sau la mare şi găteşte prajitură cu prune şi supă de cartofi.
Ba chiar are şi umor. Iata explicaţia pentru felul în care-şi ţine mai mereu mâinile. „Apărea mereu problema cum îmi ţin mâinile şi aşa s-a născut poziţia asta. Arată o anumită atracţie pentru simetrie”, a spus ea.
62 de milioane de germani sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide dacă îi oferă Angelei Merkel un al treilea mandat de cancelar sau dacă optează pentru o schimbare de putere. În direct de la Berlin, de-a lungul întregii zile, Digi24 şi Digi24.ro iau pulsul alegerilor care vor influenţa Europa şi implicit România, alături de Cosmin Prelipceanu şi Emil Hurezeanu.