Generația X | Orașul monoindustrial spulberat de capitalism

Data publicării:
orasul

Petru Vaidoș, preşedintele Sindicatului Siderurgistul, spune că „Hunedoara în anii 90 era considerat cel mai mare oraş monoindustrial din ţară, toată dezvoltarea Hunedoarei a fost legată de combinat, era considerat un oraş uzină. Restructurarea a fost cea mai amplă şi cea mai dură din siderurgia românească.”

Restructurarea a început la nici doi ani de la Revoluţie când producţia a fost redusă şi au fost oprite două furnale. Au urmat disponibilizări şi plecări voluntare. Dan Bera, care a lucrat 13 ani într-o oţelărie din cadrul Combinatului, îşi aduce aminte cu amărăciune de acele momente: „După absolvirea Liceului Industrial nr. 1 am fost repartizat la oţelăria electrică nr. 1. Au fost momente frumoase, o meserie pe care am făcut-o mai mult de nevoie, pentru că atunci nu aveai altă şansă să te angajezi în altă parte. Din păcate n-a mai rămas absolut nimic.”

Dan s-a născut în oraşul care s-a ridicat în jurul combinatului. Şi s-a numărat printre tinerii care au primit o lovitură cruntă când colosul industrial a cunoscut un declin agresiv. În 2003, când Combinatul a fost preluat de grupul Mittal Steel, mai erau doar 5.300 de angajaţi. Acum mai sunt doar 700.

”Acum 20 de ani erau mai mulţi oameni, acum sunt plecaţi toţi, în Franţa, Italia, Spania, unde i-a dus Dumnezeu. Acum apartamentele sunt goale…”, mai povestește acesta.

Şi Dan a vrut să ia drumul străinătăţii. Însă, viaţa îi rezervase altceva: „Visam să emigrez în Germania, între timp visele mele s-au schimbat, am decis să rămân în Hunedoara.”

Şi-a încercat norocul în domeniul privat, a muncit la o farmacie şi a făcut, ani de zile, voluntariat. În 2013 însă a ajuns în locul care îi era pregătit. A devenit administratorul Castelului Corvinilor, cel mai mare monument istoric din Sud Estul Europei.

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al 15 lea de Iancu de Hunedoara. În ultimii doi ani, aici au ajuns 200 de mii de turişti anual. Până în decembrie, numărul vizitatorilor ar putea ajunge la 300 de mii, iar pentru anul următor sunt estimaţi 500 de mii.

Turiştii sunt atraşi şi de numeroasele evenimente organizate aici: cel mai mare festival de operă în aer liber din Europa, Târgul European al Castelelor, expoziţii, spectacole şi târguri ale producătorilor locali. Veniturile Castelului sunt rotunjite şi din închirierea spaţiilor pentru diferite producţii cinematografice. O oră de filmare aduce în bugetul instituţiei până la 3.000 de lei. Mai mult, din septembrie, zece milioane de euro au intrat în conturi în urma unui proiect finanţat de Norvegia, care prevede amenajarea unei case a breslelor în curtea castelului.

Spre deosebire de Dan Bera, alţi aproape 1.500 de hunedoreni îşi caută încă un loc de muncă.

Într-adevăr, în această zonă a studiilor superioare pe piaţa muncii nu prea există oferte, sunt destul de puţine angajări. În zona industrială în acest an am avut 24 de locuri oferite pentru absolvenţi de facultate tehnică”, spune Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.

Şansa pare să fie parcul industrial deschis acum 13 ani. 700 de oameni muncesc deja pentru cele 25 de firme străine din domeniul confecţiilor metalice şi industriei uşoare. Ca să atragă investitorii în Hunedoara, autorităţile locale le-au concesionat parcele pe 49 de ani şi le-au oferit facilităţi la plata taxelor şi a impozitelor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...