Cărţile ei se hrănesc din realitate. A publicat nouă romane, în trei limbi. Două în limba română, pe care le-a tradus şi în franceză, cinci le-a scris direct în franceză şi alte două în limba engleză. „Ţara Brânzei” este una dintre cele mai apreciate cărţi, iar în „Sweet Sweet China” a descris experienţa pe care a trăit-o, într-un an de zile, în China. „The Darling of Kandahar” a făcut parte din topul celor 10 cărţi din Quebec pentru o emisiune celebră de la CBC Radio.
Felicia Mihali învaţă continuu. A studiat istoria artei la Universitatea din Montreal, a făcut un master în literatură comparată şi acum face un master în istorie.
În ceea ce priveşte activitatea didactică, a predat mai întâi limba franceză în Beijing, apoi engleză şi franceză în Quebec, iar acum istorie, tot la o şcoală din Canada.
„Am plecat în anul 2000 cu familia și cred că ceea ce ar fi trebuit să mă determine să rămân în România, de fapt, a decis plecarea mea, și anume succesul. Nu pot să spun că eram o mare vedetă, dar totuși, în momentul în care am publicat Țara Brânzei mai ales, urmat apoi de alte două romane, reacția criticii și a publicului m-a surprins foarte tare, au fost foarte elogioase. Asta m-a decis cumva să văd dacă acest succes e adevărat și dacă se poate verifica și în altă limbă și m-am gândit că este mai ușor să te integrezi când câștigi puțin timp cu faptul că știi deja o limbă, că știi imediat să vorbești. Când am venit aici, am intrat imediat la facultate, la un master de literatură comparată la Universitatea Montreal, deci faptul că știam franceză m-a ajutat, a accelerat puțin integrarea”, a povestit Felicia Mihali într-un interviu pentru Digi24 realizat prin Skype.
„Tot timpul scriu despre imigrare, deși scriu în franceză, engleză, de fapt, subiectele mele sunt în mare parte legate de identitatea mea, de comunitatea română. Acțiunea uneia dintre cărți se petrece, de fapt, în România, Dina, am scris și două cărți istorice, care au avut o reacție extrem de bună în toate ziarele care contează în lumea literară din Quebec, ceea ce mă bucură, de fapt”, mărturisește scriitoarea.
La Târgul de carte de la Gotteborg, în 2013 FOTO: Felicia Mihali
Feliciei Mihali îi plac provocările, dar nu doar cele intelectuale: a făcut turul României pe jos, în 1986, apoi, trei ani mai târziu, a parcurs Europa pe bicicletă în șase luni.
Librăria Gallimard din Montreal FOTO: Felicia Mihali
Pe tot parcursul acestui an, Digi24 desfășoară campania „Generația X”. Nu întâmplător în acest an, pentru că a trecut un sfert de secol de Românie liberă de comunism, iar România nu este cea pe care și-au dorit-o mulți dintre români. Acesta e motivul pentru care au plecat din țară. La Digi24 vedem și ce au reușit în străinătate unii dintre ei.