Generația WhatsApp față în față cu Revoluția de la ‘89, o campanie de educație alternativă inițiată de Digi24

Data actualizării: Data publicării:
Elena T

În curând, se vor împlini 30 de ani de la Revoluția din 1989. Unii dintre noi au trăit acest eveniment, în stradă, alții l-au urmărit cu sufletul la gură la TV și au întâmpinat cu speranțe noua epocă, cea a libertății și democrației. Mulți ne raportăm la acest eveniment istoric cu emoții care amestecă revolta, speranța, teama, mândria, curajul. Dar cum se raportează la Revoluția din ’89 cei care nu au trăit în comunism, născuți în era internetului, a platformelor de socializare și a gadget-urilor?

Campania Digi24 “1989. Anul care a schimbat lumea” pune “generația WhatsApp” față în față cu istoria recentă într-o serie de evenimente care debutează, astăzi, 19 noiembrie 2019, ora 11:30, la Liceul Teoretic Național și va ajunge, până în 6 decembrie 2019, în alte trei colegii bucureștene, respectiv Spiru Haret, Gheorghe Lazăr și Cantemir Vodă.

Prima întâlnire va prezenta elevilor reportajul Digi24 dedicat implicării Reginei Mamă Elena în salvarea orfanilor evrei în al doilea război mondial și modului în care propaganda comunistă a ascuns implicarea Reginei. Temele următoarelor evenimente sunt arhitectura în comunism, 23 august, fosta zi națională și Propaganda și cenzura comunistă și presiunea regimului politic asupra vieții private.

Întâlnirile cu elevii includ proiecții ale reportajelor din campania Digi24 “1989. Anul care a schimbat lumea” și discuții cu realizatoarea campaniei Elena Tănase (Vijulie) și invitații ei, protagoniști ai reportajelor din campanie.

Elena Tănase a explicat de ce este important acest demers: “Dacă ştii istorie, se cheamă că ştii cine eşti, că ai rădăcini, că ştii să identifici ce e bine şi ce e rău pentru tine şi cei dragi ai tăi. Din nefericire, din cauza dictaturii comuniste, românii au ajuns să creadă că sunt corupţi şi/sau ineficienţi şi că în România lucrurile nu au cum să se schimbe din cauza unor traume sau chiar caracteristici istorice profunde. Nimic mai fals. Românii nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât alte naţiuni. Dar comunismul a rupt complet România de statele occidentale pe care le luase drept model, a zdrobit osatura socială firească şi a generalizat sărăcia. Comparaţia firească cu ţări precum Spania, Franţa sau Marea Britanie e mereu în dezavantajul traiului în România, cei mai mulţi dintre noi uitând că nivelul lui scăzut are cauze teribile. Nici la 30 de ani de la Revoluţie, politicile publice nu au reuşit să recupereze terenul pierdut şi să vindece traumele. Aici intervine informaţia de factură istorică. Exemplele de curaj ale celor care s-au opus abuzurilor din vremea comunismului sunt o sursă de inspiraţie contra greutăţilor prezentului. Dacă mulţi dintre bunicii şi părinţii noştri au reuşit să-şi păstreze mintea limpede şi comportamentul nealterat de agresivitate şi corupţie, noi ar trebui să reuşim în orice proiect profesionist şi făcut cu gânduri bune. Noi suntem liberi şi nu riscăm nimic”, a declarat jurnalista care în ultimii patru ani s-a dedicat proiectelor Digi24 de istorie recentă.

Elena Tănase, realizatoarea campaniilor Digi24 "1990 - Anul 0, era noastră", "Coroana de Oţel", "100 de ani de comunism" și "O sută de ani de viitor", va încheia proiectul dedicat căderii comunismului în Europa cu un documentar de lung metraj despre Revoluţia de la 1989, care va fi difuzat în luna decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri