Informații noi în scandalul echipamentelor contrafăcute pe care le-ar fi primit sportivii români ce au mers la Olimpiada de la Rio. Firma care ar fi livrat echipamentele are sute de contracte cu cluburi şi federaţii sportive de stat, contracte a căror valoare depășește 800.000 de euro. Mai mult decât atât, multe dintre contracte au fost acordate fără licitaţie. Sunt concluziile unei investigaţii jurnalistice publicate pe site-ul tolo.ro.
Nu doar COSR, ci și multe alte cluburi, federații și direcții județene de sport au fost dotate cu echipament de către firma Pax Creative.
Cele mai cunoscute sunt CS Steaua, CSM București sau Federația de Scrimă și cea de Rugby.
Fondată de Octavian Morariu, pe atunci președintele COSR, și de secretarul general Ioan Dobrescu, ambii retrăgîndu-se la scurt timp din ea, compania Pax Creative a început imediat să primească angajamente din lumea sportului.
Majoritatea covârșitoare a acestor contracte au fost fără licitație, prin achiziție directă: 240.
Valoarea achizițiilor directe a fost de 1.084.389 lei.
Datele apar într-o analiză făcută pentru Gazeta Sporturilor de către X-SPEND Consulting, o companie axată pe analiza datelor din SEAP.
Încă 11 contracte au fost realizate tot fără licitație, prin cerere de ofertă, în valoare totală de 1.307.119 lei, aici intrînd cele 10 contracte cu COSR, cel mai valoros partener al Pax Creative.
Toate achizițiile au ca obiect echipament sportiv, la unele fiind vorba de marca Asics, cea pe care Octavian Morariu a explicat că a adus-o în România printr-o înțelegere cu directorul general al italienilor și, totodată, șeful federației de atletism de la Roma.