Vremea
Suntem abia la mijlocul săptămânii, dar cei care au reuşit totuşi să fugă de arşiţă şi au ajuns pe litoral vor găsi aici o vreme numai bună pentru plajă şi baie. Vântul va mai slăbi în intensitate, iar soare va fi întreaga zi. Temperaturile se vor opri la 29 de grade Celsius şi mare atenţie! Nu vă lăsaţi păcăliţi de briza răcoritoare pentru că radiația ultravioletă va avea valori ridicate. Și la munte va fi frumos și cald. Puteţi să faceţi chiar şi plajă, pentru că maximele zilei vor tinde spre 30 de grade. De ploi putem vorbi în a doua parte a zilei şi doar pe spaţii mici.
Recomandare
Țara Hațegului este un ținut unic în România. Aici, istoria, legendele și locurile desprinse parcă din povești se împletesc pentru a crea un cadru magic. Două dintre aceste bogății sunt Peștera Bolii și canionul carstic de la Bănița.
La mai puțin de șase kilometri de Petroșani, pe vechiul drum ce lega Orientul de Occident, se află Peștera Bolii. Istoricii afirmă că a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Apoi, în pas cu istoria ea devine loc de refugiu pentru comercianți, armate, haiduci și, inclusiv pentru partizanii ce se opuneau regimului comunist.
Portalul de intrare este spectaculos cu o lățime de 20 metri la intrare și o înălțime de 10 metri. Apoi, peștera dezvoltă galerii impresionante. Datorită acusticii, sala principală a fost folosită încă din perioada interbelică pentru concerte. Din 2006, activitățile artistice au fost reluate.
Aproape de Peștera Bolii, pe o lungime de 200 metri, pârâul Jupâneasa a sculptat în calcar milioane de ani și a transformat banalul în spectacol.
La nici doi kilometri de Peștera Bolii, drumul ce leagă Hațegul de municipiul Petroșani se află desprins dintr-o altă lume. Este vorba de canionul carstic de la Bănița. Un loc puțin promovat, însă de o frumusețe rară.
Vara este anotimpul cel mai potrivit pentru vizitarea acestui canion. Accesul către Cheile Băniței, acolo unde se află canionul, se face de pe drumul european E79. Taxa de vizitare pentru Peștera Bolii este 5 lei atât pentru adulți cât și pentru copii.
Agenda zilei
Năvodari - 22-26 iulie. DANS ART ROMANIA OPEN. Cel mai mare festival-concurs de dans pentru amatori.
Micfalău - Covasna 23-26 iulie. Waha Festival 2015.
Sighişoara - 24-26 iulie. Festivalul Sighişoara Medievală.
Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX sau direct pe e-mail estival@digi24.ro.