estiValul Digi | Paradisul culinar din Dobrogea

Data publicării:
platou peste 1

Cafeaua la nisip tătărească, foarte tare și aromată, este un răsfăț pentru împătimiții acestei băuturi.

De cum păşiţi într-un restaurant cu specific tătăresc, sunteţi serviţi cu o cafea la nisip. În timp ce o savuraţi, aveţi timp să vă hotărâţi ce mâncaţi la prânz.

„Noi tătarii avem foarte multe preparate delicioase și mai mult ca sigur turiștii nu știu preparatele, obiceiurile și noi încercăm să le punem în evidență și să le acordăm turiștilor posibilitatea de a degusta”, spune Beghim Leven, proprietarul unui restaurant cu specific tătăresc.

De pe masă nu lipsesc niciodată cobelte-ul, șerbetul sau ceaiul parfumat. În ceea ce privește mâncărurile, bucătăria tătarilor are foarte multe tocături și prăjeli. Cel mai cunoscut preparat este șuberecul, o plăcintă cu mentă şi carne.

„Noi aici pregătim un produs tătăresc numit șuberec, care se face din aluat compus din făină, sare și ouă. Se face potrivit, nici tare, nici moale, din care se fac bile rotunde mai mici şi se întind rotund. Pe jumătate din foaie se întinde carnea”, explică bucătăreasa Barbec Tasie.

Plecăm cu gustul minunat al bunătăților ce i-au bucurat și pe marii hani tătari și ne continuăm aventura culinară într-o cherhana. Primul popas îl facem la Agigea, pe malul mării.

„Ne lăudăm cu cel mai bun borș de pe litoralul romanesc, borș de pește lipovenesc, ne lăudăm cu cele mai bune icre, icrele de crap, ştiucă şi cu saramura de pește de Marea Neagră”, spune Dan Popa, administratorul localului.

Midiile pane, hamsiile, frigăruia de rapană, şalăul file, chefalul, dorada, zarganul la grătar sunt gata oricând să fie puse la preparat pe plita încinsă.

„Sincer le-aș recomanda tuturor să facă o deplasare și să vină și să încerce să mănânce şi altceva”, spune unul dintre interlocutori.

Preparate pescăreşti puteţi savura şi în Olimp, chiar pe malul apei. După ce vă hotărâţi şi îi spuneţi ospătarului ce vreţi să mâncaţi, peştii sunt aruncaţi pe plita încinsă şi în cel mai scurt timp ajung în farfuria dumneavoastră.

Ospătar: „Vă prezentăm un platou cu pește din Marea Neagră, renumitul calcan, zargan, stavrid la plită, barbun și câteva felii hamsie”.

Prețuri

Icre de ştiucă 80g - 21 de lei

Hamsie 200g - 21 de lei

Borş pescăresc - 17 lei

Lufar 100g - 16 lei

Calcan 100g - 29 lei

Rechin 100g - 17lei

Vatos(vulpe de mare) 100g - 29 lei

Guvide 100g - 10 lei.

„Au niște frigărui de pește demențiale, peștele pe plită îmi place foarte mult”, spune un client.

„Am fost în destul de multe locații la malul mării în afara României și pot să spun că midiile natur de aici bat tot ceea ce am servit până acum”, dă asigurări un altul.

Turismul gastronomic pe litoral s-a dezvoltat mult în ultimii ani și tot mai multe restaurante încearcă să-și facă un nume prin calitatea mâncărurilor din meniu.


Așteptăm să ne trimiteţi și poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro .


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperirea din Munții Carpați de acum 6.000 de ani care ar rescrie istoria roții. Cine a inventat
Digi FM
VIDEO Marcel Ciolacu, rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am o reținere. Nu mă simt confortabil şi nu o...
Pro FM
Copiii lui Diddy sar în apărarea rapperului aflat de o lună în închisoare: "Teorii ale conspirației și...
Film Now
David Hasselhoff, după moartea colegului său din „Baywatch”: „A fost un luptător, mi-a salvat viața de cel...
Adevarul
Secretele unei călătorii memorabile în Japonia, pe cont propriu: costuri și experiențe. „Am avut un șoc...
Newsweek
O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Denzel Washington, fascinat de ce a reușit Ridley Scott cu Gladiatorul II: "A construit Roma, vorbesc serios...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit