De la mare plecăm spre o înlănțuire de lacuri glaciare unice în România, cu o sumedenie de vârfuri de peste 2.000 de metri, animale şi flori de o diversitate absolut impresionantă. Aceasta găsim în masivul Retezat. Astăzi vă propunem o drumeție în județul Hunedoara ca să descoperim împreună Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din România.
„Tărâmul ochilor albaştri” este numele de alint dat de montaniarzi Parcului Naţional Retezat.
Adrian Ursu, ranger în Parcul Național Retezat: „Este singurul masiv din România, Retezatul, în care sunt peste 40 de lacuri alpine și cu cea mai mare concentrare de lacuri alpine, aici în căldarea Bucurei, un număr de șapte lacuri.”
Pentru a ajunge în zona lacurilor putem urma mai multe trasee. Din nordul Parcului Național Retezat, din Cârnic, pornește un drum de patru ore, cu popas de odihnă la Cabana Pietrele și la Cabana Gențiana.
În partea de sud-vest a parcului găsim cel mai rapid traseu care poate fi parcurs cu maşina, până la Poiana Pelegii. De-aici plecăm de la altitudinea de 1600 de metri spre 2040, unde descoperim lacul Bucura.
Din Poiana Pelegii începe ascensiunea către ceea ce montaniarzii numesc Bulevardul Retezatului.
Cu fiecare metru parcurs, peisajul se transformă şi dezvăluie treptat una dintre cele mai prețioase comori.
Adrian Ursu, ranger în Parcul Național Retezat: „Ne aflăm pe malul lacului Bucura, cel mai mare lac glaciar, cu suprafața cea mai mare din țară, are 9 hectare.”
Zona lacului Bucura este unul dintre punctele de plecare spre cele mai înalte piscuri ale Retezatului: Vârful Peleaga și Vârful Păpușa. Tocmai de aceea în perimetru este permisă camparea. Dacă vă propuneți să rămâneți peste noapte la cort, ţineţi minte: Căldarea Bucurei este renumită pentru precipitații abundente și vânturi puternice. Puneţi în rucsac izopren, bocanci înalți, o jachetă pentru vânt și ploaie plus o trusă de prim ajutor.
Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat: „S-au întâmplat de destule ori situații când a nins în luna august sau în luna iunie.”
Taxa de intrare în Parcul Național Retezat este 10 lei de persoană și 7 lei de mașină pentru o săptămână. La pensiuni, pentru o noapte de cazare plătiţi între 100 şi 225 de lei, în funcție de confort.
VREMEA
Vremea se menţine în continuare caldă şi frumoasă. La malul mării se vor atinge astăzi 27 de grade Celsius la umbră, norii vor apărea doar din când în când, iar apa mării va fi perfectă, cu aproximativ 23 de grade Celsius.
Plăcut va fi şi la munte, dar aici, din a doua parte a zilei, pot să apară averse izolate cu tunete şi fulgere. Temperaturile vor fi agreabile, pe Valea Prahovei, în Buşteni se vor atinge maxime în jur de 25 de grade Celsius.
Costineşti: 27°C
Bușteni: 25°C
Călimăneşti: 28°C
Sovata: 27°C
Borşa: 24°C
Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX sau direct pe e-mail estival@digi24.ro.