estiVALUL Digi | Călătorie pe apă în Clisura Dunării

Data publicării:
cautari clisura dunarii
Două fete dispărute în Clisura Dunării sunt căutate de zeci de politiști și pompieri. Foto: Arhivă Digi 24

Vremea

Vremea se menţine în continuare caldă şi frumoasă. La malul mării, se vor atinge astăzi, 30 de grade la umbră, norii vor apărea doar din când în când, iar apa mării va fi perfectă, cu aproximativ 26 de grade Celsius. La munte, în schimb, se mai răcoreşte puţin, mai ales în masivele estice astăzi vor apărea ploile de vară cu descărcări electrice. Pe Valea Prahovei, va fi plăcut, în Buşteni vor fi maxime în jur de 26..27 de grade Celsius.

Agenda zilei

Vineri, 14 august, ora 20:00 - plaja Digi din Mamaia - Concert Smiley şi trupa HaHaHa Production.
Vineri, 14 august, ora 21:30 - Proiecţiile Digi - Filmul „Black Sea”.
Sâmbătă, ora 11:00, plaja Digi din Mamaia - Bătaie cu apă

Recomandare

Clisura Dunării este un loc minunat, plin de frumuseți naturale, istorie și legende. Mesajul marelui Traian este înscris în stâncă și tot din stâncă veghează chipul bravului Decebal. Vapoarele cu turiști austrieci și germani care trec pe fluviu amintesc de vremurile în care ora exactă se dădea de la Viena. Toate astea se simt și se vad cel mai bine la firul apei, într-o călătorie pe Dunăre, cu barca.

Dacă ajungeți în Clisura Dunării, lăsați-vă purtați într-o călătorie pe apă. Printr-un loc înzestrat cu minuni, care vă oferă totul și vă cere, în schimb, doar să aveți dorință și răgaz să îl descoperiți.

La poalele Masivului Ciucaru Mare, o scară ascunsă în desișul câtorva copaci duce spre Grota Veterani. Vizitarea costă șase lei și include ghidajul oferit de rangeri de la Parcul Natural Porțile de Fier.

Numele grotei are și el o poveste fascinantă, din vremurile când aici era granița dintre două mari imperii - cel otoman și cel habsburgic.

Peretele a fost făcut de soldați, atunci. Era vorba de camera generalului Friedrich Veterani, generalul austriac de la numele căruia a rămas, oficial, numele acestei grote, cel care conducea, în toate fortificațiile, aproximativ 300 de soldați”, explică Ilie Vulpe, ranger la Parcul Natural Porțile de Fier.

Austriecii instalaseră și un tun cu care goneau navele turcești, ori de câte ori încercau să treacă Dunărea.

De la Grota Veterani, călătoria prin Cazanele Mari continuă spre Peștera Ponicova. În anii comunismului, era calea de scăpare spre Occident. Transfugii români se ascundeau, aici, și, la momentul oportun, treceau înot pe malul sârbesc. Mai târziu, în vremea embargoului impus Serbiei, tot pe aici, bărcile transportau, ilegal, combustibil.

Felix Baratky, ranger la Parcul Natural Porțile de Fier spune că peștera „are două intrări, una dinspre apă și una dinspre uscat, iar galeria ei principală traversează versantul pe o lungime de aproximativ un kilometru.”

Continuăm coborârea pe Dunăre și ajungem în golful Mraconia, la cel mai vizitat obiectiv din toată zona - chipul uriaș sculptat în stâncă al ultimului rege dac, Decebal.

„Sculptura concurează cu cel mai mare monument din lume, situat în Statele Unite, pe Muntele Rushmore - cea a președinților americani. Iar asta este cea mai mare sculptură din Europa și a doua din lume. Ca și dimensiuni, aș putea spune că sculptura are o înălțime de 40 de metri și o lățime de 25 de metri. Acest punct atrage, anual, aproximativ 100.000 de vizitatori”, spune rangerul Felix Baratky.

Nu departe de statuia lui Decebal, la ieșirea din Cazanele Mici, dar pe maul sârbesc al Dunării, dăm de mesajul celuilalt ctitor al poporului român, marele Traian. Tabula Traiana este una din cele zece plăci memoriale care transmit peste timp povestea cuceririi Daciei. Placa memorială este, conform lui Felix Baratky, „singura care se mai păstrează și a primit statut de protecție maximă, și anume, este monument UNESCO, patrimoniu mondial.”

În Golful Mraconia, chiar lânga pod, numeroase ambarcațiuni, de toate tipurile, vă așteaptă să descoperiți frumusețile acestor locuri. O plimbare cu șalupa sau catamaranul costă 30 de lei de persoană și durează în jur de 40 de minute.

Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...