Noua formă juridică propusă de Guvern în cazul abuzului în serviciu ar diminua capacitatea investigativă a Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) şi implicit îndeplinirea mandatului de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene în România, anunţă DLAF, instituţie aflată în coordonarea premierului, într-un comunicat postat pe site-ul Executivului.
"Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF îşi exprimă îngrijorarea şi rezerva în legătură cu modalitatea de modificare a dispoziţiilor articolului 297 Cod Penal privind abuzul în serviciu, fără a se ţine cont de opiniile magistraţilor", arată reprezentanţii DLAF, citaţi de News.ro.
Ei susţin că forma juridică propusă de Guvern ar afecta capacitatea de investigare a Departamentului şi, implicit, interesele financiare ale Uniunii Europene în România.
"Apreciem că noua formă juridică propusă, respectiv condiţionarea investigării abuzului în serviciu (indiferent de pagubă) de plângerea prealabilă a persoanei vătămate (a se citi conflictul de interese între reprezentantul entităţilor păgubite şi subiectul activ al infracţiunii, atunci când cele două situaţii se suprapun), este de natură să diminueze capacitatea investigativă a DLAF şi, deopotrivă, îndeplinirea mandatului instituţional de protejare efectivă şi echivalentă a intereselor financiare ale Uniunii Europene în România", spun reprezentanţii DLAF.
DLAF este instituţia de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă - OLAF, din cadrul Comisiei Europene şi coordonator al luptei antifraudă.
Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF funcţionează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, fiind finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.