Experţii italieni spun că, după cutremurul de 6,5 de duminică de la Norcia, pământul s-a deformat pe o suprafaţă de 600 de kilometri pătraţi. În plus, de la seismul din august de la Amatrice şi până acum s-au produs peste 20.000 de mici seisme şi replici. Zeci de mii de case au fost complet distruse, iar eforturile de reconstrucţie ar putea dura trei decenii.
Italienii au început să inspecteze fisurile adânci de aproape un metru, produse pe o suprafaţă 600 de kilometri pătraţi în centrul Italiei. Seismul de duminică, urmat de 1.100 de replici, a lăsat fără locuinţe aproape 30.000 de oameni, dar, în total, 200.000 de case au fost afectate. Reconstrucţia zonei va dura aproape 30 de ani, cred speciali;tii.
Profesor Nicolae Lascu, arhitect: „Uitaţi, clădiri din beton armat au rezistat. Astea sunt clădiri făcute recent, după război în general. Cele mai multe sunt clădiri foarte vechi, unele datează din Evul Mediu, secolul XIV, XV, XVI. Sigur că au fost construite cu materialele de construcţie din perioada respectivă. Cum ar fi cărămida, piatra, cu planşee din lemn cum sunt şi la noi o mulţime de construcţii.”
Clădirile vechi şi foarte vechi, care nu au mai fost consolidate, inclusiv monumente istorice, au cedat, încet-încet, după cutremurele foarte puternice din ultimele decenii.
Profesor Nicolae Lascu, arhitect: „Sunt planşee din lemn. Da, aşa se construiau clădirile până în perioda modernă, până în secolul al XIX-lea, chiar şi după aceea. În secolul XIX-lea au apărut planşeele cu grinzi metalice.”
Italia a mai trecut prin şocuri similare. Sudul Italiei a lovit în noiembrie 1980 de un seism de 6.9. Atunci, au fost aproape 2.500 de morţi şi 7.700 de răniţi. 250.000 de oameni au rămas fără case, iar întreaga infrastructură a fost distrusă.
Şi în 1976, a avut loc un cutremur puternic în nord-estul ţării. Seismul de 6,5 a afectat 500.000 de oameni din 77 de sate. Atunci au fost 1.000 de morţi şi 2.800 de răniţi, iar 157.000 de oameni au rămas fără case. Reconstrucţia a costat 4.7 miliarde euro.