Cum va arăta politica externă a SUA după plecarea lui Obama

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton Holds Post-Super Tuesday Rally In NYC
NEW YORK, NY - MARCH 2: Supporters for Democratic presidential candidate Hillary Clinton are silhouetted in a large American flag at a rally following Super Tuesday on March 2, 2016 in New York City. The former secretary of state won seven states on Tuesday, giving her a lead in the democratic primary.(Photo by Andrew Renneisen/Getty Images)

După opt ani sub administraţia Obama, mulţi se întreabă cum va arăta pe viitor politica externă a Statelor Unite. Un lucru este clar: democrata Hillary Clinton va continua direcţiile trasate de Barack Obama: implicare în coaliţia internaţională împotriva terorismului şi întărirea flancului estic al NATO pentru descurajarea Rusiei. Însă, dacă Donald Trump va ajunge la Casa Albă, se vor schimba multe: administraţia Trump va întinde mâna preşedintelui rus Vladimir Putin, va construi un zid la graniţa cu Mexicul şi va pune capăt primirii de refugiaţi sirieni. Asta dacă e să ne luăm după declaraţiile din campanie.

Donald Trump spune că relaţia cu Vladimir Putin trebuie neapărat îmbunătăţită, în timp ce Hillary Clinton vrea noi sancţiuni la adresa Rusiei şi întărirea capacităţii de apărare antirachetă din Europa de Est, cu referire la scutul amplasat în România.

Dialog Donald Trump-Hillary Clinton la o dezbatere televizată:

Donald Trump: Din câte îmi dau seama, Putin nu are niciun respect pentru această persoană.

Hillary Clinton: Fiindcă ar vrea o marionetă pe post de preşedinte SUA şi e clar...

Donald Trump: Tu eşti marioneta.

Hillary Clinton: Nu recunoşti că ruşii au atacat cibernetic Statele Unite, că ai încurajat spionajul împotriva poporului nostru, că îi iei apărarea lui Putin, adopţi lista lui de dorinţe.

Experţi militari: Donald Trump, un pericol pentru securitatea naţională

La începutul campaniei, Donald Trump a criticat NATO pentru că nu-şi face treaba. S-a răzgândit repede, după ce tabăra democrată şi mulţi experţi au spus că republicanul este un pericol pentru securitatea naţională.

„Vom colabora foarte strâns cu misiunea NATO. Am spus altădată că NATO e învechită pentru că nu reuşeşte să contracareze cum trebuie terorismul”, a spus candidatul republican.

În campanie, Donald Trump s-a pierdut cu firea la cea mai mică provocare. Când presa i-a pus întrebări incomode. Să ni-l imaginăm în Biroul Oval în faţa unei crize reale. Imaginaţi-vă că el ne va băga într-un război deoarece cineva l-a deranjat”, a susținut Hillary Clinton.

Pe ultima sută de metri, candidatul republican a pus artileria grea pe rivala sa democrată, pe care o acuză că va provoca al treilea Război Mondial, din cauza abordării greşite din Siria şi Irak.

„Ea (n.red.: Hillary Clinton) nu are niciun plan pentru Siria. Ea ne va conduce spre al treilea război mondial. Ea nu ştie ce face. La fel ca în Libia, la fel ca tot ce a făcut până acum. Ar trebui să ne concentrăm pe ISIS, nu pe Siria. E incompetentă”, a spus Donald Trump despre contracandidata sa.

„Nu aş folosi trupe americane la sol în Siria. Ar fi o greşeală foarte mare. Nu cred că trupele americane ar trebui să fie la sol, pentru că ne-ar putea considera forţă de ocupaţie. Nu ar fi o strategie prea inteligentă”, a replicat Hillary Clinton.

„Rezistenţa de la Mosul este mult mai mare pentru că ştiau de atac. De ce nu câştigă mai întâi şi apoi să vorbească? De ce trebuie să spună, cu trei luni înainte de atac, că vor ataca? Să le spuneţi experţilor militari să vină la mine să le explic eu”, a adăugat candidatul republican.

Refugiaţii au scindat electoratul

Cei doi candidaţi nu sunt de acord nici în privința migraţiei. Hillary Clinton propune creșterea numărului de refugiaţi sirieni de la 10.000 la 60.000. În schimb, Donald Trump vrea să nu mai fie primiți deloc refugiaţi și cere ca musulmanii să nu mai fie lăsaţi să intre în Statele Unite.

Administraţia Trump va suspenda imigraţia din regiunile predispuse la terorism şi va suspenda programul pentru refugiaţii sirieni. Nu ne vom asuma riscuri când vine vorba de siguranţa poporului american. Dacă voi fi ales preşedinte, îi voi ţine pe teroriştii islamişti radicali departe de ţara noastră”, a spus Donald Trump.

E un cadou pentru ISIS şi pentru terorişti, terorişti jidahişti violenţi. Nu suntem în război cu Islamul. Este o greşeală şi le facem jocul teroriştilor dacă ne comportăm ca şi cum am fi în război”, a atras atenția democrata Hillary Clinton

Poate cea mai vizibilă diferenţă între candidaţi este în privinţa relaţiilor cu statul vecin, Mexic. De-a lungul celor trei mii de kilometri de graniţă, Donald Trump propune construirea unui zid și expulzarea din Statele Unite a tuturor mexicanilor fără acte în regulă. Hillary Clinton are alt plan: trecerea lor în legalitate.

„Imigranţii vin ilegal, drogurile intră în valuri prin graniţele noastre. Nu avem ţară dacă nu avem graniţe. Hillary vrea amnistie şi graniţe deschise”, a spus Donald Trump.

„Scoaterea la lumină a imigranţilor ilegali, introducerea lor în economia la vedere va fi un lucru bun, fiindcă angajatorii nu-i vor mai putea exploata ca să scadă salariile americanilor. Donald ştie multe despre asta, a folosit imigranţi ilegali la construirea Tower Trump”,a contracarat Hillary Clinton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri