Angajații fundației îi învaţă pe localnici să acceseze fonduri europene, să vândă fructele şi legumele pe care pământul lor le produce. Pe scurt, să ştie că pot avea un trai decent. Satisfacţia lor cea mai mare este atunci când oamenii nu mai fug de la sat la oraş în căutarea unei vieţi mai bune.
România ocupă locul șase în Europa ca suprafață agricolă utilizată și locul cinci ca suprafață arabilă. Agricultura este un atu neexploatat al țării noastre. Însă Fundația Adept din Saschiz, județul Mureș, a văzut acest potențial și a decis să le arate țăranilor cum pot să facă din pământul lor o afacere profitabilă. Astfel, mâna de oameni care lucrează în fundație speră să-i ajute pe românii din zona Transilvaniei să înțeleagă că au o țară de poveste, cu resurse naturale și bogății pentru care alte națiuni ar face orice.
„În zona în care noi activăm există o populaţie informată în ceea ce priveşte produsele tradiţionale şi locale. Au existat venituri din comercializarea acestor produse. Există un număr crescând de turişti, de la an la an, indiferent de criză. Dacă în primii ani, socotit, am numărat turişii care au intrat în centrul de informare şi erau aproximativ 500, după nici cinci ani de zile au ajuns la 11.000”, spune Ben Mehedin, reprezentant Adept.
„Rolul acestei fundaţii este acela de a deschide minţile ţăranilor, a oamenilor din jur, spre a-şi valorifica potenţialul pe care fiecare familie îl are”, precizează Dan Cişmaş, administratorul Fermei Ecologice Ţopa.
Concret, fundația i-a învățat pe oameni cum să vândă propriile produse și cum să-și dezvolte gospodăriile cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de autorități.
„Noi am fost la baza înfiinţării grupului de acţiune locală Dealurile Târnavelor. Au învăţat oamenii care sunt oportunităţile de finanţare pe diferite măsuri din programul naţional de dezvoltare rurală. De cel puțin trei ori mai mulţi oameni au accesat finanţările pe măsura de agromediu decât în alte zone unde această măsură era activă. Am organizat cursuri de turism, de agroturism, de ghidaj, am realizat chiar lucrări în direcţia turismului, de exemplu, pentru turismul verde. Acum zona Târnava Mare e destinaţie eco-turistică. Am înfiinţat primul traseu de mountain bike din zonă care acum a devenit foarte faimos şi la anul vom avea 100 de kilometri de traseu de mountain bike”, explică Ben Mehedin.
Unul dintre proiectele care au dat roade este ferma ecologică de la Țopa. Alina, Vasilica și Alex sunt trei dintre copiii care vin aici să învețe cum se face agricultura ecologică.
„O țară civilizată înseamna o țară respectuoasă, primitoare, curată, cel mai important, oameni zâmbăreți, iubitori”, este de părere Alina.
Duminică, de la ora 17.30, la Bonton, îi cunoaștem pe cei care au înțeles că viața la țară este plină de roade, dacă oamenii iubesc și respectă munca și pământul strămoșesc.
Campanie Digi24
Duminică, de la ora 17.30, întreaga poveste a lui Radu Oprea, tânărul care investește în oameni, va putea fi urmărită la emisiunea „Bonton”.
El este unul dintre oamenii care au făcut din implicarea în comunitate un stil de viaţă prezentați în reportajele Digi24 în cadrul campaniei emisiunii Bonton, „Cred în România civilizată”.
Urmăriţi campania „Cred în România Civilizată” şi răspundeţi la întrebarea postată zilnic în aplicaţia de concurs. Puteţi câştiga una din cele 10 cărţi „Ghidul manierelor elegante pentru adolescenţi”.