Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika reprezintă, dupa vizita Papei Ioan Paul al II-lea în ţara noastră, cel mai important eveniment pentru credincioșii catolici din țara noastră. Și nu numai pentru ei. Pentru toți românii este un prilej de recuperare a unor adevăruri istorice ascunse timp de decenii de comuniști.
Papa Francisc a semnat, în ziua de 27 martie, decretul prin care recunoaşte martiriul preotului român născut la Constantinopol (Istanbulul de astăzi) şi ucis la Bucureşti, în închisoarea Jilava, în 1954.
Este a treia beatificare a unui martir din România, după cea a episcopilor Szilard Bogdanffy (2010) și Janos Scheffler (2011), care au murit în penitenciarele Aiud, respectiv Jilava, la începutul anilor '50.
Slujba a început cu procesiunea preoţilor spre altar şi cu primele rugăciuni. Punctul culminant al ceremoniei a fost citirea scrisorii apostolice în care Sfântul Părinte Papa Francisc recunoaşte martiriul Monseniorului Vladimir Ghika şi îl aşează în rândul fericiţilor. „Vladimir Ghika, preot dicezan şi martir să fie chemat de acum înainte cu numele de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în locurile şi modalităţile stabilite de dreptul canonic în ziua de 16 mai, zi în care el s-a născut pentru cer, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh Amin!”, a anunțat cardinalul Angelo Amato.
În cadrul ceremoniei, au fost aduse rămăşiţele Fericitului Vladimir Ghika într-o procesiune la altar. Slujba s-a încheiat cu ritualul de oferire a darurilor şi cu sfânta împărtăşanie. La finalul liturghiei, Înalt Prea Sfinţitul Ioan Robu a mulţumit pentru darul beatificării.
Beatificarea unui om înseamnă recunoaşterea unei jertfe. Iar martirul intrat în rândul fericiţilor este acel om care a îndurat suferinţe, chinuri cumplite sau chiar moartea pentru ideile şi convingerile sale. Acesta este sacrificiul pe care Monseniorul Vladimir Ghika l-a făcut pentru toţi, în numele credinţei. Este considerat un adevărat precursor, în România, al ecumenismului. Monseniorul mărturisea, de altfel, că a trecut la catolicism pentru a fi un mai bun ortodox.
Vaticanul a fost reprezentat la ceremonie de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauza Sfinților. Este unul dintre cei mai cunoscuți cardinali, a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai Papei Ioan Paul al II-lea, iar în 2013, în momentul alegerii unui nou papă, numele său era menționat printre posibilii candidați.
La slujba de beatificare au participat trei cardinali, 20 de episcopi și peste 200 de preoți. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de episcopul vicar patriarhal Varlaam Merticariu.
Dintre politicieni au lipsit președintele sau premierul. Traian Băsescu a fost reprezentat de consilierul Cristian Diaconescu, iar Victor Ponta a transmis un mesaj în care spune că regretă că nu poate fi prezent fizic la ceremonie. Premierul se află la Mamaia, la Școala de Vară a Tineretului Social-Democrat. În schimb, între participanții de la Romexpo s-au remarcat foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu, dar și foștii premieri Adrian Năstase și Călin Popescu-Tăriceanu.
În audiență au fost prezenți peste 30 de descendenți din familia Ghika, dar și istoricul Neagu Djuvara, a cărui căsătorie a fost oficiată, în vremuri dificile, de monseniorul Ghika.
Spațiul amplu de la Romexpo, unde au loc de obicei spectacole sau congrese ale partidelor, a fost amenajat special, transformându-se într-o adevărată basilică. „Romexpo, spațiu unde au fost și minerii și li s-a mulțumit, este cumva exorcizat astăzi”, a remarcat profesorul Marius Vasileanu, prezent în studioul Digi24. Cei 10.000 de metri pătrați s-au dovedit neîncăpători pentru miile de oameni care au venit să asiste la slujbă. Unii dintre ei au urmărit slujba în picioare.
Digi24 a consacrat o ediție specială evenimentului, transmițând timp de două ore jumătate imagini în direct de la ceremonia beatificării, comentate în studio de invitații Sandei Nicola – profesorul Marius Vasileanu și jurnalistul Christian Mititelu. De la Sibiu, profesorul Constantin Necula, preot ortodox, și-a împărtășit gândurile prilejuite de ceremonie, în nume personal. O reacție oficială a Bisericii Ortodoxe Române a fost imposibil de obținut.
„Suntem și noi fericiți că există asemenea oameni. Am cunoscut oameni care spun: n-am întâlnit niciodată un sfânt. Iată că aceste ființe există, alături de noi, sunt oameni, în acea sală la Romexpo, care l-au cunoscut. Putem vedea că există dovada sfințeniei, putem înțelege ce înseamnă apostolatul iubirii, putem înțelege ce înseamnă să fii profesor de speranță”, a apreciat, ca o concluzie, profesorul Marius Vasileanu.
Urmăriți în materialele video atașate cele mai importante momente din timpul ceremoniei și cele mai interesante comentarii ale invitaților Digi24.