Unda de şoc produsă de cutremurul de magnitudine 6,5 care a lovit ieri centrul Italiei a fost atât de puternică, încât a provocat o crăpătură imensă, lungă de câţiva kilometri, pe un munte de lângă oraşul Norcia. Oficialii de la Roma au făcut şi un calcul al pagubelor pe care estimează că le-a produs seismul. Este nevoie de 8 miliarde de euro şi aproximativ 30 de ani pentru ca centrul Italiei să fie reconstruit.
Cu siguranţă, locuitorii din centrul Italiei nu vor scăpa prea curând de imaginile cutremurului de duminică. Abia se liniştiseră după seismele din ultimele săptămâni, iar acum, clădirile care încă mai erau în picioare s-au prăbuşit.
„Am dormit afară, suntem foarte speriaţi de toate replicile care continuă. Suntem foarte trişti, nu ştim ce să facem...”, spune unul dintre sinistraţi.
Domenico de Vita, pompier: „Suntem chiar în centrul activităţii seismice iar cutremurele sunt foarte, foarte intense. O asemenea intensitate nu s-a mai simţit aici de mulţi ani.”
Ajutaţi de o animaţie, specialiştii au explicat cum a evoluat mişcarea telurică şi zonele în care aceasta s-a manifestat.
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului: „Dacă arunci o piatră în apă, de unde s-a produs perturbaţia se transmit unde circulare care se propagă cu o anumită viteză. Este asemănător şi la cutremur. Pe măsură ce se propaga, unda are o anumită amplitudine. Acele culori de acolo reprezintă amplitudinea undei.”
Cutremurul de duminică a fost urmat de peste 700 de replici şi sunt cel puţin o sută de localităţi în care s-au prăbuşit clădiri. Din fericire, cele mai multe erau abandonate sau cei care locuiau acolo au reuşit să iasă la timp. A fost cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii 36 de ani şi s-a simţit din nordul ţării, de la graniţa cu Austria, până în sudul extrem.