Ce nu le lipsește românilor de pe masa de Crăciun?
Data actualizării: Data publicării:
De câteva zile, e forfotă mare în bucătăriile românilor: au început pregătirile pentru sezonul meselor pline cu bunătăți tradiționale. Mirosul de cozonac, de portocale și sunetul colindelor creează cadrul perfect care ne stârnește apetitul pentru atmosfera magică a Crăciunului.
Masa de Crăciun este una dintre cele mai importante tradiții ale acestei sărbători şi ocazia ideală ca toată familia să petreacă timp împreună acasă. Este o sărbătoare a familiei , care îi reunește în jurul mesei pe toți cei dragi, de la mic la mare.
Masa românilor de Crăciun este îmbelșugată, cu preparate tradiționale precum tobă, caltaboș sau salata boeuf, servite ca aperitive, dar și cu sărmăluțe, cu friptură de porc și cu cozonaci pufoși.
Salata boeuf este un simbol pentru meniul de Crăciun. Ea ascunde o istorie necunoscută multora. În ciuda numelui, aperitivul îşi are originea în Rusia, unde a apărut pe la 1860, creată de un belgian.
Reţeta era cu totul diferită: conţinea vânat, prepeliţe, caviar şi crabi. Un bucătar rus a furat ideea şi a adaptat-o cu ingrediente accesibile şi oamenilor de rând.
Ingredientele inițiale au fost înlocuite cu cartofi, castraveți, morcovi și piept de pui. În ziua de azi, se adaugă tot mai multe legume fierte: mazăre, ciuperci, țelină și multe altele. Salata boeuf este printre aperitivele cele mai delicioase pentru masa de Crăciun.
Sarmalele sunt nelipsite din bucătăriile românilor în perioada sărbătorilor. Ele pot fi preparate după gustul fiecăruia : cu carnea tocată de porc sau de pui, înfășurate în foi de viță de vie sau de varză. Pentru iubitorii de vin, e bine de știut că sarmalele sunt cel mai bine apreciate alături de Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Fetească neagră sau Băbească neagră.
Friptura de porc este printre preferatele românilor pentru orice ocazie, dar mai ales în perioada sărbătorilor. Se știe că o friptură de porc bine făcută, însoţită de un vin bun, cu greu poate fi înlocuită la o cină perfectă. Cu puțină inspirație, friptura de porc poate fi un pic reinventată folosind diferite sosuri alături.
Iar pentru ca masa să fie completă, desertul este poate cel mai așteptat moment al mesei. Se spune că dulciurile transformă pe oricine într-un optimist. Pentru a aduce zâmbetul pe buze familiei și prietenilor e foarte important să alegem cele mai delicioase ingrediente. Cacao, nucă, esența de rom se regăsesc printre ingredientele unui cozonac tradițional. Dacă dorim să apelăm la creativitate, putem să folosim fructe confiate, precum vecinii noștri din vestul continentului.
Foarte important este să reținem că pentru a face diferența între un meniu mediocru și unul excepțional trebuie să găsim inspirația pentru a selecta produsele cele mai calitative.
Îți place să gătești? De ce n-ai duce pasiunea la următorul nivel? Intră pe www.foodsie.ro, înscrie-te la cea mai faină competiție online de cooking, plating și fotografie culinară și învață de la cei mai buni. Află toate detaliile aici!