Case de patrimoniu, devastate de incendii

Data actualizării: Data publicării:
casa nenintescu fb dincolo de fatade

Casa Nenițescu nu este primul imobil din București care a fost lăsat să intre în paragină. Incendiul care a afectat vineri Casa Neniţescu a izbucnit în urma unor lucrări de reamenajare la mansarda clădirii, potrivit anchetatorilor. 

Peste 200 de metri pătraţi au ars la mansarda Casei Neniţescu. Focul a cuprins şi acoperişul, care a fost distrus în totalitate. Se va deschide un dosar în urma incendiului, însă măsuri împotriva constructorilor vor fi luate doar dacă proprietarul va depune plângere.

Nu este singura clădire de patrimoniu naţional afectată în astfel de evenimente. Moara lui Assan a ars de două ori. În urma incendiului din 2012, pompierii au spus că focul fusese pus intenţionat, dar anchetatorii au dat vina pe oamenii străzii. Mai bine de două zile a ars atunci Moara lui Assan, ridicată în 1853.

Cei aproape 50.ooo de metri pătraţi unde se află clădirea lasă loc de speculaţii, locul fiind ideal pentru ridicarea unor ansambluri rezidenţiale.

Un alt imobil declarat patrimoniu naţional este situat la câţiva paşi de Guvern.

Casa Oromolu a aparţinut fostului guvernator al bancii naţionale. În febriarie 2010, un incendiu a izbucnit în Casa Oromolu în timp ce se afla în custodia unui om de afaceri din România. După incendiu, vila a fost cedată unui fond de investiţii imobiliar. Acum, pe cei aproape 4500 de metri pătraţi a fost construită o clădire de birouiri, iar casa a fost renovată.

Terenul şi vila au fost la acea vreme evaluate la 13 milioane de euro. 37 de milioane de euro au fost apoi investiţi în complexul de birouri şi renovarea vilei.

La nici doi kilometri de Piaţa Victoriei, în Piaţa Romană este o altă clădire istorică. Casa care pe vremuri aparţinea profesorului doctor Nanu Muscel este aproape lipită de Academia de Studii Economice.

Aproape patru milioane de euro a costat achiziţia casei Nanu Muscel. Poziţia ei este una ideală, situată în Piaţa Romană. Casa a fost cumpărată de Academia de Studii Economice care vrea să ridice în spate o clădire cu regim de înălţime p+7.

Conducerea Academiei spune că are toate aprobările, aşa că s-a apucat de lucrări. Pe de altă parte, Ministerul Culturii a somat constructorul să închidă şantierul.

În Bucureşti, sunt peste 100 de clădiri de patrimoniu. Multe se află pe terenuri care valorează milioane de euro. Cum legea pedepseşte demolarea clădirilor declarate monument, proprietarii aşteaptă să se prăbuşească singure.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...