Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat necesitatea exercitării dreptului la vot, ca gest de menţinere a democraţiei şi a evitării alunecării spre totalitarism.
„E trist să vină preşedintele şi să te cheme la vot. E ca si cum te-ar chema să mănânci când ţi-e foame. Tot aud mobilizările, asta înseamnă că pe oameni nu-i interesează să se ducă la vot.
Ar trebui să îi intereseze să se ducă la vot pentru că votul e un mecanism care împiedică societatea să alunece dincolo de democraţie, în totalitarism.
Trebuie să ne ducem la vot pentru că, făcând acest gest, menţinem starea de exerciţiu democratic în această ţară. E mai important decât cine va câştiga aceste alegeri. Sensul votului e schimbarea, nu neapărat mai binele.
După '90 oamenii credeau că, votând, de acolo va ieşi totul, salarii mai mari, preţuri mai mici. Exista o mistică a votulu, e fundamental greşită.
Exemplul cel mai bun îl dă un economist american. E vorba de peştele scos pe uscat. Dacă îl scoţi din apă, el sare, se zbate în toate direcţiile. Nu ştie unde e apa, dar ştie că moare dacă stă pe o parte culcat, o să moară. Dacă sare oriunde, are o şansă ca după 2, 3, 4 sărituri să ajungă în apă. S-ar putea să nu ajungă în apă şi să moară după câteva sărituri. Dar cel mai rau e să stea. Sensul votului e schimbare. Din starea în care ne aflăm, trebuie să ieşim. Că va fi mai bine după aceea, nimeni nu ne garantează. Dar dacă rămanem în acea stare şi la limită, la extrem, asta înseamnă să nu mai votăm, atunci cu siguranţă ne vom sufoca pe mal. Acesta e sensul votului.
Votul e ca <bună-seara!>. Trebuie să continuăm să spunem <bună seara!> oricât de rea ne e seara.