Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a susținut miercuri o declarație de presă în care și-a exprimat intenția de a organiza o dezbatere pe marginea modificărilor aduse Codurilor penale și pe tema grațierii la care să participe președintele CSM, procurorul general, dar și asociațiile profesionale ale magistraților, conform unor declarații transmise de Digi24.
„Pe ordinea de zi a ședinței de azi este, evident, proiectul legii bugetului, dar foarte importante sunt cele trei acte normative pe care le-am primit de la Guvern în această dimineață. Este vorba de cele două proiecte de legi privind grațierea și o serie de alte măsuri care sunt în această privință.
Al doilea proiect de lege este cel inițiat de Guvernul anterior, care a suferit o mică adaptare și va fi introdus în circuitul legislativ, iar al treilea act normativ este OUG privitoare la modificările aduse la Codul penal. Vom demara bineînțeles procedurile obișnuite din cadrul Parlamentului”, a comunicat Călin Popescu Tăriceanu.
„Voi cere aprobarea Biroului permanent pentru a organiza o dezbatere la care voi invita președintele CSM, voi invita din partea Parchetului general pe procurorul general, voi invita Asociațiile profesionale ale magistraților, pentru că eu cred că asemenea acte normative de importanță trebuie dezbătute cu cei care sunt parte a puterii judecătorești. Vreau să ascult punctul lor de vedere”, a completat președintele Senatului.
„Continui să cred și să afirm că singurul loc democratic de dezbatere e Parlamentul. Parlamentul are și legitimitatea necesară”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.
„Din punctul meu de vedere, orice manifestație trebuie să o luăm în considerare, nu înseamnă că nu trebuie să ascultăm ce spune și o altă parte, dar aș prefera ca aceste lucruri să fie desfășurate în cadru legal și am impresia că acest lucru nu s-a întâmplat. Opiniile și le spun unii în spațiul liber, sunt diferite forme prin care cetățenii se manifestă, avem ong-uri, se comunică mult pe rețelele de socializare”, a adăugat președintele Senatului.
„Abuzul în serviciu e o problemă serioasă, Comisia de la Veneția are un punct de vedere clar, abuzul în serviciu a dat naștere la interpretări excesive în multe țări, eu vreau ca România să se alinieze la standardele europene. Peste 705 din dosarele DNA sunt pe domeniul abuzului în serviciu, din acest motiv întreaga administrație publică se comportă dupa cum știți. Toata actuala adminstrație e blocată, nimeni nu mai are curajul să ia nicio decizie. De ce? De frica, să nu ajungă să fie anchetați, condamnați cu mărturie mincinoasă”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.