O tipografie din Galaţi a dat mari băi de cap celor care se ocupă de organizarea alegerilor, după ce documentele au fost livrate cu întârzieri de câteva zile.
Tipografia care a câștigat licitația pentru tipărirea buletinelor de vot în județele Buzău, Cluj, Iași și Neamț este din Galați. Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor este vorba despre o firmă cu doar 11 angajați, care are o cifră de afaceri de peste 3 milioane de lei.
Reprezentanții firmei care administrează tipografia nu au putut fi contactați pentru a explica motivul întârzierii.
- La tipografie nu găsiti pe nimeni.
- Aș putea să vorbesc cu cineva din conducere, din administrația firmei?
- Nu este nimeni!
- Nu găsesc pe nimeni astăzi?
- Nu!
Cele mai mari întârzieri au fost la Buzău. Cu doar câteva zile înainte de alegeri, încă mai sunt buletine de vot care trebuie livrate.
„Din punct de vedere al contractului, dumnealor trebuiau pe data de 26 să aibă deja tipărite buletinele de vot. În 48 de ore de la momentul tipăririi, să fie distribuite, sub sancțiunea nulității și a penalităților. Dumnealor nu au făcut treaba asta, la ora asta curg penalitățile”, spune George Sava, prefectul județului Buzău.
Probleme legate de nerespectarea termenului de livrare au fost și la Iași, acolo unde buletinele au ajuns cu trei zile întârziere.
„Conform contractului, vom aplica penalităţi pentru întârzierea respectivă”, afirmă Marian Grigoraș, prefectul judeţului Iaşi.
Reprezentanții birourilor electorale spun că întârzierea nu va afecta procesul de votare. Prefectul județului Buzău a anunțat însă că intenționează să propună modificarea legii, astfel încât societățile care nu respectă termenii unor astfel de contracte să răspundă și penal, nu doar financiar.
Situaţie deosebită şi în judeţul Suceava. Cum săptămâna trecută, firma care tipărea buletinele de vot a anunțat că nu poate termina în timp util, s-a luat hotărârea ca 12 angajați ai Prefecturii din Suceava să meargă la tipografie și să lucreze cot la cot cu angajații.
„Ne-am deplasat la fața locului și am ajutat efectiv la capsare, asamblare, am coordonat și am ajutat ca cei de la Săvinești să finalizeze buletinele de vot”, declară Ana Stejaru, director cancelaria prefectului Județului Suceava.
Chiar şi aşa, tipografia din Săvinești a reușit să termine doar 66% din totalul de buletine de vot.
„Le-am făcut o adresă fermă să ne spună dacă pot duce în termenul legal contractul sau nu. Mi-au răspuns că au dificultăți și nu-l pot duce și în acest sens i-am chemat și am semnat o reziliere de contract și am făcut atribuțiuni spre altă firmă”, spune Constantin Hrasim, prefectul județului Suceava.
Prefectul de Suceava va acționa în instanță tipografia şi spune că a fost obligat să încheie contract cu această firmă pentru că a avut prețul cel mai mic.