„A dat o mână de ajutor pentru ca cel mai puternic politician al României să ajungă, pentru corupție, în spatele gratiilor și și-a condus țara înapoi către Uniunea Europeană”. Astfel subtitrează Bloomberg un articol despre alegerile prezidențiale de duminică din România, în care afirmă că președintele Klaus Iohannis este favorit pentru a fi reales.
Intitulat „Președintele care a scos România de pe marginea prăpastiei se aproapie de un nou mandat”, articolul arată că Iohannis a fost o forță de echilibru într-o țară în care haosul a devenit o regulă și îl citează în acest sens pe Andrius Tursa, un analist de la Teneo Intelligence, care spune că președintele a menținut orientarea prooccidentală în politica externă a țării, a sprijinit eforturile anticorupție și în majoritatea cazurilor s-a opus politicilor populiste.
Jurnaliștii amintesc că nu mai puțin de cinci prim-miniștri s-au perindat pe la Palatul Victoria de când a fost ales președinte Iohannis, în 2014, timp în care Bucureștiul a cunoscut cele mai ample proteste de la căderea comunismului, eveniment petrecut cu trei decenii în urmă. Oamenii s-au revoltat din cauza încercărilor de a reduce pedepsele pentru oficialii corupți și de a-l ține departe de închisoare pe liderul partidului de guvernământ. Modificările legislative au stârnit aceeași îngrijorare ca cele care au adus Polonia și Ungaria în atenția Bruxelles-ului, explică jurnaliștii.
Președintele Klaus Iohannis are un avans considerabil în alegerile de duminică, însă se pare că nu va reuși să atingă pragul de 50 la sută necesar pentru a câștiga din primul tur, mai scrie Bloomberg, care arată că lupta pentru a intra în turul al doilea, alături de Iohannis, se dă între fostul premier PSD Viorica Dăncilă, fostul ministru al culturii Mircea Diaconu și liderul USR, formațiune anticorupție, Dan Barna.
Neîmplinirile lui Iohannis
Totuși, notează jurnaliștii, primul mandat al lui Klaus Iohannis n-a fost chiar un succes total. În ciuda obiecțiilor, nu a putut stopa cheltuielile guvernamentale care au adus deficitul bugetar al țării aproape de depășirea limitelor impuse de UE și nici nu i-a putut împiedica pe social-democrați să obțină demiterea Laurei Codruța Kovesi, care recent a fost numită procuror-șef european.
Criticii îi reproșează lui Iohannis o anumită lipsă de energie și faptul că mai degrabă este reactiv decât proactiv, mai arată Bloomberg. Totuși, în ultima perioadă s-a implicat în schimbarea guvernului care a avut loc săptămâna aceasta și s-ar putea să conducă România și către primele alegeri anticipate, anul viitor.
Dincolo de corupție, amintește Bloomberg, alegătorii sunt nemulțumiți și de infrastructura precară și sistemul de sănătate al țării, mulți dintre ei căutând în vestul continentului locuri de muncă mai bine plătite.
Chiar dacă bătăliile pe termen lung probabil au redus numărul absolut de oameni care îl sprijină pe Iohannis, șansele sale pentru încă un mandat de cinci ani sunt mari, conchide articolul publicat de Bloomberg.
Redactor: Luana Păvălucă