BACALAUREAT 2015. Cu Bac-ul picat şi cu banul luat

Data publicării:
BACALAUREAT EXAMEN SCRIS ROMANA

Anul acesta lucrurile au stat, aparent mai bine. Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2015 a crescut cu şapte procente faţă de anul trecut şi a sărit de 66%. Însă, dacă sunt luaţi în calcul toţi absolvenţii de liceul fără BAC din ultimii ani, prezenţa la examenul de anul acesta a fost de fapt una foarte mică.

Ceea ce înseamnă că, deşi rezultatele la BACALAUREAT 2015 au fost mai bune, de fapt, numărul tinerilor fără BAC continuă să crească.

Sesiunea de anul acesta a Bacalaureatului a adus cele mai bune rezultate de când au fost introduse camere de supraveghere în sălile de examen. Gradul de promovare a ajuns la 66,4%. „În primul rând printr-o pregătire mai serioasă a elevilor şi a profesorilor care s-au concentrat pe umplerea acelor goluri care au fost semnalate pe parcursul etapei de simulare”, a declarat Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

Însă, privită în detaliu, situaţia continuă să fie una rea, iar gradul ridicat de promovare de anul acesta a fost dat şi de faptul că mulţi dintre elevii care au picat bacalaureatul anul trecut au renunţat să mai dea examenul încă o dată.

Înaintea sesiunii de anul acesta, 340.000 de absolvenţi de liceu nu reuşiseră să ia examenul de Bacalaureat în ultimii ani. Dintre ei, doar 25.000 s-au înscris la sesiunea de BAC 2015. S-au alăturat celor 144.000 de elevi care anul acesta au terminat clasa a XII-a.

Dacă 66,4% dintre cei înscrişi au luat examenul, înseamnă că 33,6, adică 56.000 l-au picat. Puse cap la cap, aceste cifre arată că numărul elevilor care nu au luat Bacalaureatul în ultimii ani a crescut după această sesiune de la 340.000 la 372.000. Pentru fiecare dintre aceşti tineri, statul a cheltuit aproximativ 500 de euro pe an.

În total cei 370.000 de tineri care nu au luat Bacalaureatul au primit educaţie în valoare de 2,2 miliarde de euro. Sunt bani despre care se poate spune că au fost cheltuiţi inutil. Mai ales cele 700 de milioane de euro cât a costat educaţia în cei patru ani de liceu.

Vina nu le aparţine doar elevilor. Sistemul de învăţământ din România continuă să fie fie unul haotic. Este bazat pe o programă învechită. Nici profesorii cu salariile lor mici nu sunt din cale afară de motivaţi. Şi cu toate că cele două miliarde de euro cheltuite de stat cu elevii care au picat BAC-ul pot părea o sumă mare, de fapt, banii alocaţi cu învăţământul sunt puţini în România comparativ cu alte ţări.

La un învăţământ low-cost şi rezultatele sunt pe măsură. Iar unul dintre rezultate este apariţia unei generaţii pierdute. O diplomă de liceu, neînsoţită de o diplomă de Bacalaureat nu are o valoare prea mare. O alternativă mai bună pentru tinerii care au picat BAC-ul putea fi înscrierea la o şcoală de meserii. Însă învăţământul profesional a început să fie încurajat în România abia în momentul în care promovarea examenului de bacalaureat s-a prăbuşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperirea din Munții Carpați de acum 6.000 de ani care ar rescrie istoria roții. Cine a inventat
Digi FM
VIDEO Marcel Ciolacu, rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am o reținere. Nu mă simt confortabil şi nu o...
Pro FM
CRBL urmează să-și facă prima intervenție estetică. Artistul a explicat tot: „Odată cu trecerea timpului, se...
Film Now
David Hasselhoff, după moartea colegului său din „Baywatch”: „A fost un luptător, mi-a salvat viața de cel...
Adevarul
Secretele unei călătorii memorabile în Japonia, pe cont propriu: costuri și experiențe. „Am avut un șoc...
Newsweek
Cum pot primi pensie mai mare pensionarii care au lucrat în grupele de muncă? De când?
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Denzel Washington, fascinat de ce a reușit Ridley Scott cu Gladiatorul II: "A construit Roma, vorbesc serios...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit