Istanbul, Turcia. Cu o populaţie mai mare decât a României, metropola din nord-vestul ţării a avut până acum peste şapte milioane de turişti în fiecare an. Au şi ce să vadă cei care vin aici. Moscheea Albastră, podul Galata, Sfânta Sofia sunt doar câteva dintre atracţii.
10 atentate au lovit Turcia în ultimul an şi jumătate. Cifrele turismului au început să scadă dramatic. Piaţa Taksim din centrul Istanbulului, unde cândva nu puteai arunca un ac, este acum aproape goală.
Yasim este patronul unui hotel din centrul Istanbulului. Pentru el, atacurile teroriste se văd direct în cifrele de afaceri: „Este o situaţie foarte dificilă pentru un oraş turistic. Dacă sunt atacuri cu bombă, nimeni nu vrea să vină, oamenii nu se simt în siguranţă. Cred că am pierdut 85% din turişti, 85%. Este foarte grav”.
Poliţişti înarmaţi sunt prezenţi peste tot în Istanbul ceea ce sporeşte sentimentul de teamă. Pe străzile populate până de curând cu turişti din toate colţurile lumii, artiştii ambulanţi cântă acum mai mult pentru localnici.
Părăsim piaţa Taksim şi ne îndreptăm spre podul Galata.
Podul Galata era cunoscut pentru numărul mare al turiştilor care veneau în plin sezon să se relaxeze la terasele de pe malurile Bosforului. Acum, mesele sunt goale. Declinul turistic se vede, spun comercianţii, de aproape trei luni. Găsim totuşi şi turişti care în ciuda atacurilor au ales Turcia.
„Nu mi-e frică. Vin aici în weekenduri şi în alte zile, totul este bine”.
„Venim din Germania. Am venit ieri aici, am auzit că este foarte periculos, pentru că au fost atacuri teroriste. Dar am zic că mergem. Nu putem să ne fie frică mereu, trebuie să ne trăim viaţa. Este important.”
Nu doar Itanbulul este în declin. Autorităţile turce se tem că valul de atentate ar putea atinge sudul ţării, aici staţiuni precum Belek sau Antalya atrag anual milioane de turişti din întreaga lume.
Sunt peste 7,5 milioane de oameni care vizitează anual Istanbulul. Iar cifrele obţinute de turci pe tot teritoriul ţării în urma turismului sunt colosale, peste 80 de miliarde de dolari în ultimii ani.
REPORTAJ realizat în Istanbul de Laurenţiu Rădulescu şi Robert Dicu.