Opt zile până la alegerile parlamentare, iar oamenii au aşteptări clare de la viitorul Guvern, atunci când vine vorba despre educaţie. Printre priorităţile guvernanţilor ar trebui să-şi facă loc şi mărirea salariilor profesorilor, mai ales că 80% din români cred că dascălii sunt prost plătiţi.
Bani mai mulţi pentru sistemul sanitar îşi doresc aproape jumătate dintre românii chestionaţi. Astfel, 24% dintre cei care au răspuns în sondajul IRES cred că este nevoie ca guvernanţii să mărească salariile profesorilor, imediat după scrutinul din 11 decembrie. Iar 18% din cei intervievaţi cred că este obligatoriu ca printre primele măsuri luate de viitorul Executiv să fie mărirea bugetului alocat educaţiei în general.
Sunt şi cetăţeni care s-au gândit mai degrabă la ce se întâmplă în sălile de curs din România. 20% din români îşi doresc să fie crescută calitatea învăţământului. De depolitizarea sistemului educaţional se vorbeşte de ani de zile, iar acum 11 la sută dintre cei care au răspuns întrebările spun că miniştrii ar trebui să se ocupe în primul rând de acest fenomen.
Oamenii nu sunt încântaţi nici de sistemul de sănătate. Peste jumătate din cei întrebaţi se declară nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale. Dintre ei, 29% spun că sunt total nemulţumiţi atunci când compară ce primesc în schimbul sumelor virate lunar în bugetul asigurărilor de sănătate. Doar cinci procente din români sunt mulţumiţi de raportul taxe-calitate în sănătate.
Dacă ne uităm în general la sistemul de sănătate şi la percepţia românilor cu privire la el, observăm că doar 2% din intervievaţi au o părere foarte bună despre sistem, în general, iar o treime din cei chestionaţi spun că au o părere bună. De cealaltă parte, cei care au o părere proastă şi foarte proastă sunt ceva mai mulţi. Ajung până la 63% din cei cuprinşi în studiul IRES.