Imediat după anunţarea rezultatelor, Angela Merkel l-a contactat pe liderul social-democrat Sigmar Gabriel. Discuţiile s-au oprit însă aici. Social-democraţii nu se grăbesc. Abia după convenţia partidului care va avea loc vineri, vor anunţa dacă şi în ce condiţii vor participa la guvernare.
„Preşedintele SPD mi-a cerut să aştept până vineri, când are loc Convenţia partidului. Este normal ca problemele interne să aibă prioritate”, a declarat Angela Merkel.
Reticenţa SPD, care a obţinut duminică dezamăgitorul rezultat de 25,7 la sută din voturi, este de înţeles. Guvernarea alături de conservatori, între 2005 şi 2009, i-a costat pierderea alegerilor.
„SPD nu stă la coadă şi nici nu îşi oferă candidatura (de participare la o coaliţie - n.red.), după ce doamna Merkel şi-a ruinat partenerul anterior de guvernare, nu avem intenţia să stăm la coadă pentru a-i lua locul acestuia, aşa că vom negocia cu mult calm”, a spus Sigmar Gabriel.
Cert este că Angela Merkel îşi doreşte un guvern stabil, care să aibă susţinere puternică în Parlament. Pentru asta, are nevoie de sprijinul SPD, în condiţiile în care opoziţia de stânga este majoritară în ambele camere ale legislativului.
Preţul unei coaliţii cu social-democraţii va fi însă foarte mare. SPD ar putea pretinde posturi cheie în viitorul Executiv, cum ar fi cel al Finanţelor, şi ar putea impune măsuri precum instaurarea salariului minim şi majorarea impozitelor în cazul celor bogaţi.
Negocierile ar putea dura săptămâni sau chiar luni de zile. Eşecul alcătuirii unei alianţe de guvernare ar duce la convocarea unor noi alegeri, un lucru pe care însă niciun partid nu şi-l doreşte.
Conservatorii au obţinut un rezultat istoric la alegerile de duminică, dar nu suficient de bun pentru a guverna singuri. Angelei Merkel îi lipsesc doar cinci mandate pentru a avea majoritate absolută în Parlament.