ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Curtea Constituţională a validat primul tur de scrutin. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial
UPDATE. Hotărârea privind validarea rezultatelor finale ale primului tur de scrutin a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel a început oficial campania electorală pentru turul doi al alegerilor.
ACTUALIZARE 12.04. Curtea Constituţională a validat primul tur de scrutin.
Decizia va fi publicată în Monitorul Oficial.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că, oficial, campania electorală începe din momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei de validare a alegerilor – primul tur.
„Am vorbit cu Monitorul Oficial, se va publica imediat”, a spus Zegrean.
Referitor la procedurile de validare a rezultatelor finale ale alegerilor prezidenţiale, preşedintele CCR a spus că termenul depinde de timpul necesar pentru numărarea voturilor.
Ceremonia de validare a preşedintelui nou – ales va avea loc la Curtea Constituţională în aceeaşi zi în care va fi validat rezultatul, a spus Zegrean,
De la depunerea jurământului, cel ales de români este oficial preşedinte, acela fiind şi momentul de la care beneficiază de imunitate.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Aceştia vor verifica procesele-verbale întocmite în secţiile de votare din ţară şi din străinătate.
Ieri, Curtea Constituţională a respins 12 cereri de anulare a primului tur de scrutin, printre care şi cea formulată de Monica Macovei.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Potrivit Biroului Electoral Central, Victor Ponta şi Klaus Iohannis au fost primii doi cei mai votaţi candidaţi, în primul tur de scrutin. Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obţinut 40,44 la sută din voturi, iar candidatul ACL, Klaus Iohannis, 30,37 la sută.
Se fac calcule
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Patru foşti candidaţi independenţi şi trei susţinuţi de partide şi-au anunţat opţiunile de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Cei mai mulţi l-au ales pe Victor Ponta, în timp ce Klaus Iohannis contează în principal pe Monica Macovei. UDMR a ales echidistanţa, în timp ce Elena Udrea păstrează tăcerea.
Pe Victor Ponta îl vor sprijini Călin Popescu-Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Corneliu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu.
Lui Klaus Iohannis i se alătură în bătălia pentru prima funcţie în stat Monica Macovei, Mircea Amariţei, fostul candidat al partidului ProDemo, şi Zsolt Szilagyi, fostul candidat al PPMT.
Gheorghe Funar a îndemnat la boicot, iar Elena Udrea spune că încă se mai consultă cu membrii de partid.
VICTOR PONTA 40,44%
Călin Popescu Tăriceanu 5,36%
Teodor Meleşcanu 1,09%
Corneliu Vadim Tudor (PRM) 3,68%
Dan Diaconescu (PPDD) 4,03%
***
KLAUS IOHANNIS 30,37%
Monica Macovei 4,44%
Mircea Amariţei (PRODEMO) 0,08%
Zsolt Szilagyi (PPMT) 0,56%>
Fără dezbatere electorală? Ar fi o premieră
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Se invită unul pe altul, dar nici unul nu confirmă invitaţia. Tabăra lui Victor Ponta insistă pentru patru întâlniri televizate, în timp ce Klaus Iohannis doreşte, „o dezbatere pe o platformă publică la care să aibă acces toată lumea”.
Şeful de campanie al PSD, Liviu Dragnea, susţine că varianta cea mai bună este cea a propusă de Victor Ponta, cu patru dezbateri televizate, fiecare pe câte o temă.
„Iohannis are o problemă cu spașiile, merge după regulile Feng Shui...un studio de televiziune nu e bun? Nu prea înțelegem. Noi vrem să fie patru dezbateri, pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea ca în patru dezbateri să știe exact ce știe Ponta, ce poate Ponta, ce știe Iohannis și ce poate Iohannis”, a spus Liviu Dragnea. „O singură dezbatere făcută eventual în stil de spectacol nu ajută românii. Pentru noi e clar, Iohannis fuge de dezbateri”, a afirmat Liviu Dragnea.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. De cealaltă parte, Klaus Iohannis spune că nu a existat nicio negociere cu echipa sa pentru vreuna din aceste confruntări.
„Dl. Ponta confundă universitatea cu căminul cultural, La nivelul domniei sale de doctorat. Dacă nu dorește Universitatea de Vest din Timișoara, putem să venim la Babes Bolyai, putem să mergem la Universitatea din București, putem să mergem la Facultatea de Drept, unde, dle Ponta, v-ați luat doctoratul”, a sugerat ironic Klaus Iohannis.
După încheierea primului tur al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta a anunţat că va participa la patru dezbateri televizate, unde l-a invitat şi pe contracandidatul său. Propunerea n-a fost însă agreată de Klaus Iohannis care a propus, în schimb, varianta unei dezbateri organizate de Universitatea de Vest din Timişoara. Victor Ponta a refuzat, la rândul său.
Mobilizare totală în PSD pe frontul de Vest – Ardealul
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Mobilizare completă pentru turul al doilea în filialele PSD din Ardeal. Este strategia de luptă a lui Liviu Dragnea, şeful de campanie al lui Victor Ponta, care nu i-a uitat nici pe liderii din judeţele în care Victor Ponta a câştigat primul tur. Lor le-a transmis că nu trebuie să stea liniştiţi.
După o zi de discuţii cu liderii PSD din teritoriu, Liviu Dragnea a avut un mesaj pentru cei din Transilvania, acolo unde Klaus Iohannis a câştigat turul întâi al alegerilor.
„Sunt satisfăcut că au înțeles că trebuie să se trezească, au avut o abordare superficială, nu au respectat strategia”, a spus Liviu Dragnea.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Liderii din Ardeal au avut o scuză pentru faptul că prezindenţiabilul ACL a câştigat turul întâi. Senatorul PSD Maramureş Sorin Bota a răspuns acuzaţiilor primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
„Pe doamna vicepreședinte PSD Lia Olguța Vasilescu, dacă vrea să ne învețe cum să facem noi campanie, o invit să locuiască în Ardeal. Sau poate reușim să-i facem 20% minorități cu buletin de Craiova, care votează în mod constant cu candidații lor, și atunci să vedem cât de bine știe dânsa să facă scor electoral!", a declarat Sorin Bota, citat de Mediafax.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Radu Mazăre se laudă că la Constanţa Victor Ponta a obţinut cu opt procente mai mult decât Klaus Iohannis şi spune că ştie cum va strânge şi mai multe voturi în turul al doilea. Pare să aibă, totuși, o supărare pe electoratul comunității aromâne, un electorat tradițional de dreapta.
„O să mă întâlnesc cu machidonii. Care, da, câștigă din servicii. Și care câștigă foarte bine în urma turismului și care mă votează pe mine și care știu ce am facut noi pentru turism și care de data asta au votat cu Iohannis”, a declarat Radu Mazăre.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cei din Prahova mizează pe sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu, dar recunosc că turiştii de pe Valea Prahovei ar putea să le strice socotelile, dacă votează cu Klaus Iohannis. „Turistul se manifestă cum crede el, fără să putem noi să intervenim”, a declarat senatorul PSD Daniel Savu, președintele PSD Prahova.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. La Iaşi, diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis a fost de numai 4 procente. Preşedintele filialei judeţene a PSD a găsit şi vinovaţii: studenţii şi turiştii. „Am avut liste suplimentare cu 26.000 de voturi, nu putem discuta de un vot al ieșenilor”, s-a scuzat Gheorghe Nichita.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. La sediul central al PSD urmează încă o zi de şedinţe în care conducerea centrală a partidului va analiza, alături de Liviu Dragnea, rezultatul primului tur al alegerilor, de data aceasta în București.
Și mai există o problemă disputată de cele două tabere: listele suplimentare. Acuzele de turism electoral sunt reciproce. „Aproape toate organizațiile ne-au vorbit de acțiuni ciudate la vot, un fel de turism electoral”, a declarat Liviu Dragnea, în timp ce Vasile Blaga a cerut verificarea CNP-urilor de pe listele suplimentare.
Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!
- Etichete:
- alegeri prezidentiale 2014
- alegeri prezidentiale 2014 victor ponta
- alegeri prezidentiale 2014 klaus iohannis
- rezultate alegeri prezidentiale 2014
- alegeri prezidentiale 2014 dezbatere
- alegeri prezidentiale 2014 turul 2
- cine e presedinte
- calcule voturi
- confruntare electorala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News