Lume puţină la secţiile de votare din străinătate. Dacă la prezidenţialele din 2014 se stătea la coadă cu orele, acum au mai fost ceva cozi doar în Republica Moldova, unde s-a înregistrat de altfel cea mai mare prezenţă la vot din diaspora. Sunt mai mulţi factori la mijloc. Pe de-o parte prezenţa la scurtinul din 2014 a fost de trei ori mai mare decât acum, pe de altă parte acum a crescut considerabil numărul secţiilor de votare.
Ambasada României din Madrid. Linişte. Acum doi ani clădirea era neîncăpătoare, oameni înghesuiţi pe scări şi pe trotuar. De data aceasta au fost înfiinţate 53 de secţii de votare în toată Spania, acolo unde locuieşte a doua cea mai numeroasă comunitate de români din Europa. Oamenii au ieşit la vot, dar interesul a fost departe de cel manifestat acum doi ani, la prezidenţiale.
Dacă în 2014 putea aproape oricine să voteze la secţiile deschise în afara ţării, legislaţia s-a schimbat acum. Doar românii care au dovedit că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate au putut face acest lucru. Lista cu documentele necesare a fost disponibilă mereu pe pagina de internet a ministerului Afacerilor Externe, dar nu toată lumea s-a informat.
„Deşi am arătat că am un permis de conducere din Germania, care evident este eliberat numai dacă persoana are domiciliul în Germania, nu am fost lăsat să votez”, s-a plâns un telespectator Digi24.
Potrivit sitelui MAE, permisul de coducere nu figura printre documentele acceptate pentru identificarea la vot în Germania. În premieră, anul acesta s-a putut vota şi prin corespondenţă. Doar 8.800 de români din afara ţării au optat pentru această variantă, cu mult sub aşteptările autorităţilor de la Bucureşti, însă din aceaştia doar jumătate au votat.
96.000 de români din Italia ieşeau la vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2014. Acum - nici măcar un sfert.
„Multe secţii de aici, din Italia, au fost practic pustii pentru că românii se declară nemulţumiţi de noua regulă care le permite să voteze numai pe baza domiciliului în străinătate. La fel de mulţi sunt şi cei care spun că nu cunosc candidaţii pentru că propaganda politică a fost slăbuţă”, spune Sergiu Balaban, jurnalist român în Italia.
Nici în Marea Britanie, prezenţa la vot de acum nu a egalat-o pe cea de la prezidenţialele din 2014, în schimb a fost de aproape 10 ori mai mare decât la alegerile parlamentare de acum patru ani. Aceeaşi comparaţie şi în Germania, unde nimeni nu a stat la coadă, ne transmite un telespectator Digi24.