Sănătatea candidaţilor pentru Casa Albă a fost un subiect întors pe toate feţele, în Statele Unite. Preşedintele este şeful armatei, a doua din lume ca mărime, este cel care are în mână butonul de activare a arsenalului nuclear. El face şi desface politica externă a uneia dintre cele mai puternice şi influente ţări. Motive suficiente pentru care americanii vor să fie siguri că aleg preşedinte un om apt şi capabil să-şi asume toate aceste responsabilităţi.
În campania pentru alegeri, Hillary Clinton şi Donald Trump au alimentat dezbaterea publică pe tema sănătăţii candidaţilor.
Hillary Clinton are 69 de ani. Donald Trump, 70. El este mai în vârstă, dar a susţinut întotdeauna că este mai rezistent, mai sănătos şi mai apt din punct de vedere fizic decât contracandidata sa. Ba chiar a transformat acest subiect într-o constantă a campaniei sale electorale.
„Imediat după ce coboară de pe scenă, se duce acasă şi se culcă. Ca să câştigi în ţara noastră, ai nevoie de o forţă extraordinară, fizică şi psihică, şi de rezistenţă. Ea nu are forţa şi nici rezistenţa ca să facă America măreaţă din nou”, a susținut Donald Trump de-a lungul campaniei electorale.
Astfel a încercat candidatul republican să-i convingă pe americani că Hillary Clinton, pur şi simplu, nu poate fi preşedinte. Fosta primă doamnă a reacţionat.
„Ultimul său vis paranoic este despre sănătatea mea. Tot ceea ce pot spune e: "Donald, visează în continuare!" ”, a replicat Hillary Clinton.
Cu toate acestea, imaginile cu Hillary Clinton, prăbuşindu-se în braţele celor care o însoţeau la o ceremonie, au fost mai mult decât visase Donald Trump. Fusese diagnosticată cu pneumonie cu două zile înainte de acest moment, dar a continuat să spună că alergiile sunt de vină pentru tusea constantă. Totul s-a transformat subit dintr-o problemă de sănătate, într-o problemă de încredere. Deci, într-un subiect ce putea fi speculat, chiar dacă ulterior Hillary Clinton a anunţat public faptul că are pneumonie şi şi-a luat câteva zile de concediu.
Studiile au arătat că americanii vor să ştie dacă un candidat la Casa Albă este onest atunci când vorbeşte despre dosarul său medical. Anul acesta, cursa electorală a fost strânsă şi imprevizibilă şi orice detaliu a contat. Orice problemă de sănătate putea avea consecinţe politice. Pneumonia lui Hillary Clinton a dat apă la moară şi celor care se întreabau dacă o femeie poate face faţă unei funcţii atât de importante şi de solicitante. Comentariile despre slăbiciunea feminină şi prejudecăţile legate de capacitatea unei femei de a face faţă unei astfel de provocări au umplut Internetul.
Hillary Clinton a publicat un raport medical în iulie, anul trecut, când a intrat în cursa prezidenţială. Scrisoarea medicală de două pagini informa că fosta primă doamnă este sănătoasă şi într-o condiţie fizică excelentă. La capitolul afecţiuni au fost trecute: hipotiroidie, alergii şi riscul de formare a cheagurilor, pentru care Hillary Clinton face tratament.
În schimb, Donald Trump a refuzat să arate vreun document medical până acum două luni. S-a lăudat mereu cu sănătatea sa de fier, chiar dacă recunoaşte că mânâncă destul des la fast-food şi că nu prea are timp să facă sport. Ca să pună capăt speculaţiilor că ar ascunde vreo problemă medicală, Donald Trump şi-a prezentat în cele din urmă raportul medical.
A făcut-o în stilul propiu, într-un show de televiziune, alături de celebrul Doctor Oz. A venit la emisiune cu o scrisoare medicală la finalul căreia e scris negru pe alb: „Domnul Trump este într-o formă fizică excelentă". Lucru pe care a ţinut chiar el să-l sublinieze.
„Mă simt la fel de bine azi ca pe vremea când aveam 30 de ani”, a concluzionat Donald Trump.