Alegeri 2016. Câte voturi trebuie să strângă un independent
Data actualizării: Data publicării:
La alegerile din 11 decembrie, 44 de candidați își încearcă norocul pe cont propriu. Printre ei și nume binecunoscute în politica românească, precum Elena Udrea și Theodor Paleologu. Numărul de voturi necesar independenților pentru a prinde mandatul de parlamentar depinde de mai mulți factori: circumscripția în care aceștia candidează, dacă au optat pentru Camera Deputaților sau pentru Senat și, nu în ultimul rând, numărul celor ce se vor prezenta la urne.
Mecanismul de calcul și de atribuire a mandatelor pentru independenți este prevăzut în Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților (nr. 208/2015). Mai precis, la atribuirea mandatelor sunt luați în considerare doar candidații independenți care au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care au candidat. Ce înseamnă acest coeficient electoral? Rezultatul împărțirii dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul senatorilor, respectiv deputaților care vor fi aleși în respectiva circumscripție.
Un exemplu concret: Municipiul București, care va da 29 de deputați și 13 senatori. La alegerile parlamentare din 2012, au fost 700.351 de voturi valabil exprimate pentru Camera Deputaților și 700.141 de voturi valabil exprimate pentru Senat. Presupunând că vom avea pe 11 decembrie cifre similare de voturi valabile, rezultă un coeficient electoral al circumscripției de 24.150 pentru Cameră și 53.857 pentru Senat.
Prin urmare, cine s-a înscris în cursa pentru Camera Deputaților și obține măcar 24.150 voturi va primi mandatul. Similar, pentru Senat: ai 53.857 de voturi, ai luat mandatul.
Coeficiente electorale mai mici decât în București sunt, de regulă, în județele Covasna și Harghita, doar că acolo este foarte greu, dacă nu chiar imposibil ca vreun candidat independent să „fure” voturi de la UDMR.
În alegerile parlamentare din 11 decembrie, se vor lupta pentru cele 464 de mandate de senator și deputat 6.476 candidați. Din aceștia, 44 sunt independenți: 39 pentru Cameră, 5 pentru Senat.
În cazul Bucureștiului, șase candidați s-au înscris pe cont propriu în cursa pentru un mandat de deputat, inclusiv Remus Cernea (deputat ex-PSD), Theodor Paleologu (fost ambasador și ministru al Culturii, deputat PNL) și Elena Udrea (fost ministru PDL al Turismului și Dezvoltării).