„Eu am avut dorința întotdeauna să fac două lucruri cu pacientul care a venit la mine, de când m-am făcut doctor: să-l scap de durere și să încerc să îi prelungesc zilele”, spune prof. dr. Teofil Lung, șeful secţiei de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.
„Doresc numai să fiu de folos dacă Dumnezeu mi-a dat această posibilitate să pot să fac lucruri mai aparte, adică să pot să îl ajut pe ăla pe care îl văd că este descumpănit și nu îi mai dă nimeni nicio șansă”, adaugă prof. dr. Teofil Lung.
Viorica Doroftei a fost salvată de două ori de profesorul Lung. Prima dată, în anul 2008, când a primit diagnosticul de tumoră la nivelul gurii. A fost la mulți medici care i-au spus că nu mai are nicio șansă, dar nu și-a pierdut speranța.
„Dumnezeu l-a trimis pentru mine. A rămas Dumnezeul meu!”, spune Viorica Doroftei.
Cinci ani mai târziu, femeia a primit o altă lovitură: cancer de sân. După ce a trecut și peste această încercare, a aflat că boala necruțătoare a recidivat, așa că a mai trecut prin trei operații. Chiar dacă nu mai arată ca înainte, femeia este fericită că trăiește.
„Mă simt foarte bine, pot să spun că datorită dumnealui eu exist, sunt ca nou-născută”, afirmă Viorica Doroftei.
Medicul a salvat mii de oameni, chiar dacă recunoaște că, de multe ori, nu a avut în sala de operație instrumente de bază pentru un chirurg.
„Nu este normal să trimiți pacienții. Ani de zile a trebuit să-i trimit să-și cumpere fire de sutură”, admite prof. dr. Teofil Lung.
De-a lungul timpului, profesorul Teofil Lung a primit destule oferte de la clinici importante din străinătate, dar pe toate le-a refuzat.
„Eu nu-i blamez pe cei care pleacă și își iau lumea în cap, nu o fac de plăcere. Foarte mulți dintre ei mi-au fost studenți, îi pregătim, îi învățăm și țara nu-i respectă, nu are nevoie de ei și asta este grav”, spune prof. dr. Teofil Lung.
Sunt însă medici care au rămas la clinica din Cluj-Napoca tocmai datorită profesorului Teofil Lung.
„Pot să îndrăznesc, cu emoție, să îl consider mentorul meu într-un mod cum puțini mai știu să facă astăzi mentorat. Mai multe etape: întâi eu fac și tu vezi, după eu fac și tu mă ajuți, după aia tu faci și eu te ajut, după aia faci tu și îți mai spun eu din când în când. Și după, îți iei zborul!”, afirmă dr. Ovidiu Mureșan, medic primar chirurgie maxilo-facială.
„Mi-a dat viață. Pur și simplu mi-a dat viață...”, spune Viorica Doroftei.