Anul 1992. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Adrian, un băieţel în vârstă de 10 ani, se stinge încet. Cauza morţii: insuficienţă renală. Medicul său asistă neputincios.
„Ultimele cuvinte au fost: nenea Bizo, nu mă lăsaţi să mor! în acel moment, deiciza mea a fost că nu este posibil că în România anului 1992 să asistăm neputincioşi cum ne mor copiii de insuficienţă renală”, își amintește conf. univ. dr. Aurel Bizo, şeful secţiei de nefrologie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Ca să nu mai piardă şi alţi copii, pediatrul Aurel Bizo a hotărât să se specializeze şi în nefrologie. Ba mai mult, s-a luptat să aducă aparatură performantă la spitalul din Cluj-Napoca. Nu a reuşit cu ajutorul autorităţilor române, dar nu a renunţat. Într-un final, Crucea Roşie din Italia i-a sărit în ajutor şi astfel în anul 1994 a reuşit să deschidă al doilea Centru de Dializă pediatrică din ţară.
„Această cameră era lada de gunoi a clinicii de pediatrie. Aici veneau ajutoare şi toate se aruncau aici. Am golit eu cu mânuţa mea tot ce era aici!”, povestește conf. univ. dr. Aurel Bizo.
Aceeaşi secţie, 21 de ani mai târziu. Claudiu şi Cosmin, doi copii cu vîrste de 8 şi 12 ani se împrietenesc în sala de aşteptare a spitalului. În afară de boală mai au în comun pasiunea pentru jocurile video. Locul acesta este a doua lor casă. Vin aici de trei ori pe săptămână.
„Pentru mine nu e aşa greu, pentru el e mai greu, se simte şi rău, la dializă face şi tensiuni mari”, spune Claudia Muscar, mama lui Claudiu.
„Meritul aparţine, în cea mai mare măsură, doctorului Bizo, care a fost unul dintre pionierii dializei pediatrice în România şi a celorlalte metode de epurare extrarenală”, afirmă dr. Dan Deleanu, medic primar pediatrie şi nefrologie.
Mulţumită doctorului Aurel Bizo, astăzi mii de copii trăiesc a două viaţă şi sunt pe lista de aşteptare pentru a primi un rinichi compatibil. Astfel vor scăpa de dializă.
La un an după ce a pus pe picioare clinica de nefrologie, medicul Aurel Bizo a intrat în echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca. Mai exact îi pregăteşte pe copii pentru transplant şi apoi le monitorizează evoluţia. Din 1995 şi până astăzi, peste 130 de copii au primit un rinichi sănătos.
„Nu mă consider un salvator. Mă consider un doctor care îşi face meseria. Care - atâta câtă pricepere şi resurse are - contribuie la salvarea unei vieţi”, spune conf. univ.dr. Aurel Bizo.
În anul 2008, medicul a pus pe picioare şi singurul centru de toxicologie din Transilvania, care deserveşte 10 judeţe.
Medicul Aurel Bizo este tată pentru mii de copii bolnavi. În fiecare zi le alină suferinţă şi îi tratează cu priceperea a zeci de ani de muncă. Iar mulţumită lui, mii de copii au crescut, au devenit oameni mari şi trăiesc o a doua viaţă.