Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj
Peste jumătate de milion de români suferă de diferite forme DE cancer, spun statisticile. Iar mulţi dintre aceştia se confruntă şi cu apariţia metastazelor. Pentru cei din urmă, chimioterapia şi radioterapia sunt ultima şansă la viaţă.
„Mă lupt cu cancerul de sân din 2009, atunci am descoperit şi am tot făcut tot felul de tratamente, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, am apelat la toate soluţiile. În schimb, în timp, lucrurile s-au agravat şi m-am trezit în 2011 cu metastaze osoase”, spune Laura Dorina Canache, o pacientă.
La doar 49 de ani şi după şase ani de luptă cu boala, această pacientă a fost diagnosticată şi cu metastaze pulmonare.
În mod normal, ar fi trebuit să înceapă o nouă serie de chimioterapice. Însă a aflat că la Cluj este singurul chirurg din ţară care operează metastazele pulmonare cu ajutorul unui laser performant.
„Cu acest aparat se conservă plămânul sănătos, merge ţintit”, explică doctorul Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj.
În ultimele 18 luni, de când secţia de chirurgie toracică a Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj a primit aparatul, doctorul Dan Nicolau, şeful secţiei, a operat peste o sută de pacienţi, pe unii chiar din afara ţării. În plus, deţine recordul mondial pentru extirparea celor mai multe metastaze pulmonare.
Medicul Dan Nicolau: V-am scos peste 300 de tumori de pe plămân.
Pacient: 300? Dar unde au avut loc?
Medicul Dan Nicolau: La dumneavoastră în plămân.
“Acel record de 320 de metastaze înseamnă 320 de tăieturi pe plămâni, dar acest aparat îţi permite acest lucru, fiindcă şi coagulează şi opreşte pierderea de aer”, a spus medicul.
Pentru că aparatul operează tumori de dimensiuni foarte mici, pacienţii nu mai au nevoie de radioterapie. În plus, dacă tumorile reapar, operaţia se poate repeta.
„În momentul în care sunt multiple metastaze şi nu ţi se dau speranţe foarte mari, aici există o şansă reală cu acest aparat. Şansele nu erau nici la mine foarte mari şi am citit pe internet şi faptul că şansa de supravieţuire creşte cu cel puţin 1 an de zile”, spune Gilda Buzea, o pacientă de 42 de ani.
”Nu vindecă metastazele pulmonare, chirurgia este o depanare, indiferent cât de gravă este. Boala de bază, cancerul, aparţine oncologului, chimioterapiei, radioterapiei, dar e o contribuţie extrem de importantă”, mai spune Dan Nicolau.
Pacienţii operaţi pentru metastaze pulmonare câştigă în medie 12 luni de viaţă
„Pentru un bolnav de cancer este o şansă reală. Un an de zile înseamnă foarte mult. Poţi cumpăra timp. Te poţi trezi dimineaţa şi să te bucuri de o nouă zi de viaţă”, spune Gilda Buzea.
Potrivit statisticilor medicale, pacienţii operaţi pentru metastaze pulmonare câştigă în medie 12 luni de viaţă.
„Pentru noi înseamnă foarte mult, să câştigi timp înseamnă o şansă la o viaţă mai bună... avem copii... Înseamnă zile şi zile în care speri să se întâmple ceva. Nu accepţi destinul, încerci să îi faci o deraiere şi nu ştii cum”, spune o altă pacientă, Laura Dorina Canache.
„Până la a avea această posibilitate, eram consultat şi mă predam în faţa viitorului spunându-i pacientului că singura resursă este chimioterapia, eu fiind convins că o chimioterapie pe metastaze nu este aşa eficientă. Acum, de când am acest aparat, spun: “Aş putea să vă ajut dacă suportaţi intervenţia chirurgicală””, mărturiseşte medicul.
Peste 100 de români au fost operaţi de metastaze pulmonare
La fel ca majoritatea chirurgilor de top din ţară, şi doctorul Dan Nicolau a primit oferte generoase de la marile clinici din străinătate. Le-a refuzat însă pe toate.
„Sunt lucruri care nu se pot cumpăra cu bani şi sunt părţi care nu te acoperă, oricâţi bani câştigi. Am avut oferte foarte serioase şi poate că nivelul foarte ridicat m-a speriat. Am zis: „Mai bine stau eu pe nimic acasă, decât cu aşa bani mulţi aici”. La Glasgow (mi s-au oferit, n.r.) în jur de 15.000 de dolari pe lună în vremea în care aveam 60 de dolari”, spune el.
A rămas însă în ţară în memoria tatălui său: „Aici mi-am făcut eu un jurământ, poate că l-am mai spus. Tatăl meu a murit în această secţie şi eu am rămas aici. Am jurat ceva, mi-am restructurat eu capacitatea şi ce înseamnă doctor şi am rămas să fac ceva în memoria lui aici. Şi sunt mulţumit”.
„Aproape că nu îmi găsesc cuvinte să îi mulţumesc pentru ceea ce face. Sper să audă mulţi pacienţi bolnavi de cancer de acest aparat, care îţi oferă a doua şansă la viaţă”, spune o pacientă a doctorului Dan Nicolau.