Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte (teste de antrenament) la Limba și literatura română și Matematică

Data publicării:
profesor care se plimba intr-o clasa unde elevii dau examen
Evaluarea națională 2023. Cum sunt plătiți profesorii supraveghetori și cei care corectează lucrările. Foto: Guliver/GettyImages

Evaluarea Națională 2021 începe la 22 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română, și continuă în 24 iunie cu examenul la matematică, urmând ca verificarea cunoștințelor de limbă maternă, acolo unde este cazul, să aibă loc în 25 iunie.

Înscrierile pentru Evaluarea Națională deja s-au făcut până vineri, 11 iunie, astfel că absolvenții claselor a VIII-a au intrat în linie dreaptă pentru pregătirea examenelor scrise. Mai au o săptămână pentru a-și pune la punct cunoștințele. 

Din cauza pandemiei și a școlii online, programa pentru Evaluarea Națională 2021 a fost simplificată. Puteți consulta AICI ce conținuturi intră în noua bibliografie de examen pentru Evaluarea Națională 2021..

În premieră, subiecte după modelul PISA

Interesul este cu atât mai mare cu cât structura subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2021 se schimbă, iar elevii, în premieră, trebuie să rezolve cerințe concepute după modelul testelor PISA. Au avut o primă ocazie să vadă despre ce este vorba cu ocazia simulării Evaluării Naționale, care a avut loc la sfârșitul lunii martie.

Așadar, în scurtul răgaz pe care îl mai au până la examene, elevii au posibilitatea de a se pregăti rezolvând testele de antrenament, adică niște modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru probele scrise propriu-zise. Ele sunt structurate exact după modelul acestora, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent.

Aceste teste de antrenament au fost puse la dispoziția elevilor de Ministerul Educației începând cu semestrul al II-lea al anului școlar în curs și au fost elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

În data de 31 mai au fost postate ultimele seturi de teste de antrenament și au fost publicate și baremele lor de corectare.

De asemenea, și pe site-ul Ministerului Educației, la secțiunea dedicată Evaluării Naționale din acest an, a fost postat un set de modele de subiecte pentru română, matematică și limba maternă, cu baremele de corectare aferente.

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte pentru limba română

Față de anii anteriori, structura subiectelor la limba și literatura română se schimbă destul de mult, la fel cerințele și punctajele. Astfel, proba are doar două subiecte: primul - cu mai multe puncte și subpuncte - este practic centrul de greutate al lucrării, fiind notat cu 70 de puncte, în timp ce subiectul al doilea, de 20 de puncte, este o compunere succintă pe o temă dată.

La primul subiect se dau două texte, care pot fi redactate în stiluri diferite, dar care sunt cumva pe aceeași temă. Pornind de la aceste texte, se testează mai întâi capacitatea elevului de a culege informații din cele două texte, prin întrebări specifice. Treptat, apar cerințe mai elaborate, care vor să verifice capacitatea elevului de a înțelege mesajul celor două texte, mijloacele prin care se transmite, trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ.

În a doua parte a subiectului I (punctul B), sunt verificate noțiuni de vocabular și gramatică.

De notat, de asemenea, că unele răspunsuri sunt de tip grilă, altele de tip corect-incorect, iar pentru cele mai elaborate, de tip argumentativ, există o limită de cuvinte. Elevul scrie totul pe foaia de examen, iar spațiul unde are de formulat texte proprii este liniat.

Vezi AICI un model de subiect pentru evaluarea națională 2021 la limba română și baremul de corectare aferent aici.

Descarcă de AICI un test de antrenament pentru evaluarea națională 2021 la limba și literatură română. Baremul de corectare îl găsești aici. 

Descarcă de AICI un test de antrenament pentru evaluarea națională 2021 la limba și literatura română destinat elevilor care studiază în școli cu predare în limba maternă. Baremul de corectare - aici.

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte la Matematică

Matematica are și ea o structură a subiectelor modificată față de examenele de capacitate din anii precedenți. Sunt trei subiecte mari, notate cu câte 30 de puncte, fiecare cu mai multe puncte și subpuncte. Geometria capătă o pondere mai mare, volumul de lucru este destul de mare, astfel că elevul trebuie să-și dozeze foarte bine timpul.

Ca și la limba română, elevul primește pe foaia de examen spațiu de rezolvare, liniat ca o foaie de matematică.

Vezi AICI un model de subiect pentru evaluarea națională 2021 la matematică și aici baremul de corectare aferent.

Descarcă de AICI un test de antrenament la matematică pentru evaluarea națională 2021. Baremul de corectare - aici.

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte și teste de antrenament pentru limbile materne

Pentru proba de limbă maternă sunt disponibile modele de subiecte în croată, germană, italiană, maghiară, rromani, sârbă, slovacă și ucraineană. Le puteți găsi AICI, pentru fiecare limbă în parte, împreună cu baremul de corectare aferent (accesați secțiunea „limba și literatura maternă”).

Alte teste de antrenament pentru limba maternă puteți găsi aici, împreună cu baremele de corectare, la secțiunile: en8/traduceri, respectiv bareme.

MAI MULTE TESTE DE ANTRENAMENT PENTRU EVALUAREA NAȚIONALĂ 2021 LA ROMÂNĂ, MATEMATICĂ ȘI LIMBĂ MATERNĂ PUTEȚI GĂSI AICI, selectând secțiunea en8.

Reamintim că timpul de lucru  acordat este de două ore pentru fiecare dintre probele de la Evaluarea Națională.

Evaluare Națională 2021. Când află elevii ce note au luat la examen și la ce liceu sunt repartizați

Primele rezultate ale examenelor de la Evaluarea Națională 2021 urmează să fie publicate în 29 iunie. Urmează contestațiile, iar afișarea rezultatelor finale este programată pentru 4 iulie. 

De asemenea, pentru elevii care din motive obiective nu s-au putut prezenta la examene, se organizează o etapă specială, la începutul lunii iulie. Astfel, înscrierile ar urma să se facă între 28 iunie și 2 iulie. Probele scrise vor avea loc la 5, 6, respectiv 7 iulie. Dacă elevul a apucat să susțină o probă în sesiunea ordinară, atunci i se recunoaște rezultatul și dă numai proba de la care a lipsit. Primele rezultate ale etapei speciale sunt așteptate în 9 iulie, iar după contestații, rezultatele definitive sunt programate în 12 iulie.

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu are loc în 24 iulie

Media obținută la Evaluarea Națională este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Site-ul dedicat publicării rezultatelor este http://evaluare.edu.ro.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri