Le Figaro, înainte de România - Olanda, la EURO 2024: Ianis Hagi e hotărât să calce pe urmele legendarului său tată

Data publicării:
sarbatoare pe teren dupa meciul cu elvetia
Ianis Hagi Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ianis Hagi, fiul lui Gheorghe Hagi, fost căpitan cu 125 de selecţii pentru România, este hotărât să meargă pe urmele legendarului său tată, scriu jurnaliştii de la Le Figaro înaintea meciului tricolorilor cu Olanda de azi.

Sunt mulţi fii de fotbaliști la acest Euro 2024, scriu jurnaliștii francezi. Marcus Thuram, copilul lui Lilian, în echipa Franţei. Daley Blind, fiul lui Danny, joacă pentru Ţările de Jos. Iar Ianis Hagi e hotărât să calce pe urmele tatălui. "Sunt fericit şi mândru, dar mai presus de toate simt o responsabilitate în plus", a declarat Ianis.

În vârstă de 25 de ani, jucătorul care poartă tricoul cu numărul 10, ca un omagiu adus tatălui său, ştie cum să joace sub presiune. În urmă cu cinci ani el spunea: "În fiecare zi, încerc să muncesc şi mai mult pentru a-i face fericiţi pe fani. Eu şi colegii mei avem datoria să îi facem fericiţi pe români!".

În faţa Olandei lui Memplhis Depay, Ianis Hagi este pregătit să onoreze a 38-a sa selecţie. El rămâne un membru important al echipei tricolore în ciuda timpului limitat de joc - o titularizare şi două apariţii din postura ca rezervă în faza grupelor - şi este deja o figură cheie în echipa la care evoluează de la o vârstă foarte fragedă.

Jucătorul format la Academia Hagi s-a remarcat la un CE de tineret în 2019. După ce a remizat cu echipa Franţei lui Sylvain Ripoll (0-0), România a părăsit competiţia în semifinale, eliminată de Germania (2-4). În acea vară, numele său a fost vehiculat de Manchester City, Ajax Amsterdam şi Sevilla FC. Ulterior, a fost legat de Olympique Lyonnais, dar RC Genk a fost cea care a cheltuit aproape zece milioane de euro pentru a-şi asigura serviciile micului român la câteva zile după competiţie.

De atunci, cariera mijlocaşului ofensiv a fost cu suişuri şi coborâşuri. După ce a descoperit Europa de Vest şi Italia cu Fiorentina (2016-2018), tânărul născut în Istanbul, Turcia, s-a mutat în Belgia înainte de a ajunge rapid în Scoţia. Iniţial împrumutat, el a fost cumpărat de Glasgow Rangers în 2020. Vara trecută, Ianis Hagi a fost împrumutat la Deportivo Alavés.

România, una dintre surprizele Euro-2024

Într-o grupă E foarte echilibrată, tricolorii au devansat Belgia şi i-au trimis acasă pe ucraineni. O clasare pe primul loc ar fi trebuit să le garanteze un adversar accesibil. Cu toate acestea, românii vor înfrunta Olanda, care a terminat printre cele mai bune echipe de pe locul trei.

"Suporterii noştri sunt incredibili, iar relaţia echipei noastre cu ei este şi ea incredibilă. Acesta este un alt motiv pentru care am jucat bine", declara Ianis Hagi în timpul fazei grupelor. "Sunt foarte mândru să îl am alături de mine nu doar pe tatăl meu, ci pe întreaga mea familie. Imaginaţi-vă că acum 25 de ani, întreaga mea familie a fost acolo pentru tatăl meu să-l vadă jucând, iar acum sunt aici pentru mine. Sunt foarte mândră. Ei sunt motivaţia mea pentru a continua", a adăugat el.

La Euro-2000, România a cedat în faţa Italiei în sferturile de finală pentru cel mai bun rezultat din istorie. Dacă va câştiga în faţa Olandei, fiul îşi va egala tatăl, căpitanul acelui triumf istoric.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri