EURO 2024: Un jurnalist a rămas fără acreditare după ce i-a provocat pe fanii sârbi imitând vulturul albanez

Data publicării:
arlind sadiku
UEFA a exclus de pe lista ziariştilor acreditaţi un jurnalist kosovar, după ce acesta a imitat vulturul albanez în faţa unei întregi tribune de suporteri sârbi. Foto: Captură video

UEFA a exclus de pe lista ziariştilor acreditaţi un jurnalist kosovar, după ce acesta a imitat vulturul albanez în faţa unei întregi tribune de suporteri sârbi, în timpul unei transmisiuni în direct a meciului dintre Serbia și Anglia, scrie The Guardian.

Lui Arlind Sadiku, care transmite pentru postul de televiziune Artmotion, i s-a refuzat intrarea la conferința de presă a Albaniei de marți și ulterior i s-a confiscat acreditarea. Într-o scrisoare citată de The Guardian, angajatorilor lui Sadiku li s-a transmis de către UEFA că permisul său a fost anulat cu efect imediat din cauza „abaterii de la meciul dintre Serbia și Anglia”.

Înainte de meciul de duminică, Sadiku a transmis din ceea ce spunea că a fost o poziție alocată de UEFA în fața a câteva mii de suporteri ai Serbiei. În transmisiune se aud cântări și Sadiku spune că suporterii au inclus expresia „Kosovo je srce Srbije” („Kosovo este inima Serbiei”). Spre sfârșitul segmentului de trei minute s-a uitat spre mulțime și a făcut gestul „vulturului” cu mâinile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Serbia nu recunoaște independența Kosovo și relațiile au continuat să fie tensionate de la încheierea războiului din Kosovo din 1999. Etnicii albanezi formează aproape 93% din populația Kosovo și țările împărtășesc o legătură strânsă. Simbolul „vulturului”, care reprezintă vulturul cu două capete de pe steagul Albaniei, este probabil să fi fost privit ca provocator, având în vedere o lungă istorie de dușmănie cu Serbia.

Sadiku, care a primit amenințări cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare în ultimele trei zile, a declarat pentru The Guardian că reacția sa a fost instinctivă și emoțională. „Oamenii nu știu cum m-am simțit în acel moment, pentru că am o traumă provocată de război”, a spus el. „Casa mea a fost bombardată în miezul nopții când eram copil, dormeam și îmi amintesc că m-am trezit cu sticlă și sânge pe față și corp. Știu că a fost neprofesionist din perspectiva unui jurnalist, dar să-mi văd familia în acea situație a fost traumatizant pentru mine și nu pot uita.”

Ca răspuns la o anchetă din partea The Guardian, UEFA a transmis: „UEFA poate confirma că unui jurnalist i s-a anulat acreditarea din cauza unei conduite greșite la meciul Euro 2024 dintre Serbia și Anglia din 16 iunie 2024. Acest reporter poate fi înlocuit de un alt jurnalist din aceeași organizație pentru restul turneului.”

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după ce tricolorii au fost învinși de olandezi: „Nu e puțin lucru. Băieții ăștia au...
Pro FM
Katy Perry, într-un costum de baie îndrăzneț, alături de Orlando Bloom. Silueta artistei, din nou în centrul...
Film Now
Richard Gere face trecerea la televiziune. Va juca alături de Michael Fassbender într-un serial produs de...
Adevarul
O şcoală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare
Newsweek
VIDEO Tânăr după BAC: „O să dau la Litere chiar dacă mor de foame. Asta îmi place
Digi FM
Câți bani câștiga Smiley când făcea parte din trupa Simplu: „Ne facem de râs! Strângeam bani să mâncăm la...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jamie Foxx rupe tăcerea cu privire la boala misterioasă care aproape i-a provocat moartea: „Prețuiesc fiecare...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...