În fața ta
prezentat de Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu
În fiecare sâmbătă și duminică, de la 14:05, jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu aduc în fața telespectatorilor invitați de marcă, alături de care dezbat teme actuale, interne sau internaționale. Am vrut să schimbăm puțin rolurile, așa că vi-i prezentăm pe colegii noștri în postura de invitați.
Claudiu Pândaru ne răspunde la întrebări despre viitorul jurnalismului, noi invitați sau posibilitatea alegerii unei alte profesii.
Claudiu Pândaru: „La Digi 24 constat în fiecare zi că sunt jurnaliști adevărați și jurnalism adevărat”
1. Cum crezi că va fi jurnalismul peste câțiva ani?
Claudiu Pândaru: Jurnalismul, în fibra lui, nu se va schimba, esența acestuia, care e căutarea adevărului, nu are cum să-și mute sediul din mintea și scopul existenței zilnice a fiecărui jurnalist. Jurnalistul adevărat, la el mă refer. Iar la Digi 24 constat în fiecare zi că sunt jurnaliști adevărați și jurnalism adevărat, trebuie să o spun și să le mulțumesc pentru că ne sunt colegi.
Revenind, se schimbă însă canalele de distribuție, se diversifică, își schimbă ponderea în consumul total, iar jurnalistul trebuie să înțeleagă constant cui se adresează, prin ce canal de distribuție transmite conținutul.
Teorie goală, ar putea spune mulți, dar eu cred că mare parte a informației brute, simpla relatare de presă, e o formă jurnalistică ce va fi robotizată rapid. Avem deja aplicații gratuite care sunt în stare să asculte vocea, să sumarizeze o știre, să o livreze mult mai rapid decât orice jurnalist care aduce un breaking news.
Ce nu poate aduce automatizarea este valoarea adăugată, exact ca în business, pe care experiența, talentul unui jurnalist o aduce. Experiența în a căuta surse de informație în afara digitalului, spre exemplu. Apoi, talentul, condeiul jurnalistic, scriitura bună, argumentele spectaculoase, sunt lucruri pe care nu cred că tehnologia le va putea cuceri prea curând. Pe scurt, jurnalismul unic, de calitate, este, paradoxal, singurul care va fi făcut în continuare de jurnaliști. Paradoxal, pentru că tocmai noi jurnaliștii suntem cei care de multe ori nu îi dăm prea multe șanse.
2. Dacă ai fi acum la început de drum, ce meserie ai alege?
Claudiu Pândaru: Răspunsul e simplu: nu aș merge pe alt drum.
3. Cum funcționează binomul Florin-Claudiu? Cum se împart responsabilitățile?
Claudiu Pândaru: Ne cunoaștem de atât de mult timp, încât lucrurile nu prea le împărțim. Se așază singure. E o bucurie să lucrez cu un om inteligent, echilibrat.
4. Ce invitat îți dorești foarte mult să îl poți avea la „În fața ta”?
Claudiu Pândaru: Întotdeauna pe următorul invitat.
Florin ne povestește despre prima lui interacțiune cu jurnalismul, cine îi ocupă timpul liber și despre calitățile insuficient apreciate ale lui Gheorghe Hagi
Florin Negruțiu: „Pentru un jurnalist de teren, cel mai plăcut este breaking news-ul”
1. Cum vedeai jurnalismul când ai terminat studiile și cum îl vezi acum?
Florin Negruțiu: Primul jurnalist pe care l-am întâlnit în anul I de facultate, în timpul unei greve studențești, era foarte cool: vorbea cu lumea la radio și își permitea să mănânce la McDonald’s. L-am invidiat sincer pentru viața lui liberă și opulentă. Plus că afla primul o grămadă de lucruri. El mi-a spus, de pildă, că a murit Coposu, când nimeni în facultate nu știa. Pe urmă nu m-am mai gândit la presă câțiva ani. Când am terminat facultatea, m-am angajat ca profesor de română, la un liceu. La primul salariu, care-mi acoperea cam jumătate din cheltuielile de întreținere, mi-am amintit de tipul care-și permitea McDonald’s-ul. A fost momentul reconversiei profesionale. N-am regretat niciun moment, deși am dus apoi în paralel, timp de 10 ani, o carieră academică, la Institutul de Lingvistică, cu munca de ziarist de teren. Presa mi-a adus o aventură neașteptată și mi-a permis să merg mult, să cunosc oameni diferiți și să văd lumea. Pentru mine, jurnalismul „adevărat” rămâne jurnalismul de teren - munca de reporter, adrenalina, competiția după știri, fuga de a prinde ediția sau de a da primul informația. Pentru un jurnalist de teren, cel mai plăcut este breaking news-ul, pentru că-ți creează acea stare de euforie că ești în miezul lucrurilor și al vieții. Restul e birocrație de presă. Are legătură cu presa, dar nu e tocmai presă.
2. Care este invitatul de la "În fața ta" care te-a impresionat cel mai mult?
Florin Negruțiu: Mi-a plăcut mult să vorbesc cu Gheorghe Hagi. Este unul dintre cei mai subapreciați vorbitori din România, dar în emisiunea noastră a vorbit impecabil. Lumea îl ironizează pentru „Să fie bine, să nu fie rău”, fiind mai atentă la cum spune, nu la ce spune. Pe mine mă interesează însă ca omul să gândească sănătos, iar Hagi are o gândire limpede și o exprimare frustă. În emisiune a zis că cea mai mare realizare a vieții lui e că lasă în urmă 300 de copii. „Cum așa?”, am întrebat. Simplu. Dincolo de faptul că a fost un fotbalist genial, Gheorghe Hagi a reușit să facă ceea ce puțini oameni fac în România: să construiască ceva de la firul ierbii și să lase în urma lui ceva de care să beneficieze o comunitate mai largă. Academia lui de fotbal este o investiție în potențialul copiilor din țara asta, într-un anotimp în care preocuparea generală e să tragem un tun și să ne retragem la Monaco, în Madagascar sau în Costa Rica.
3. Cine setează azi agenda media: jurnalistul sau social media?
Florin Negruțiu: Ți-aș spune că nici, nici. Agenda media este fixată, din păcate, de Partid. Temele mari, dezbătute de toată presa, de dimineața până seara, sunt generate de agenda guvernamentală. Agenda publică este agenda politică sau, mai bine spus, agenda politicului. Situațiile în care presa reușește să pună pe agenda publică un subiect important sunt mai rare și de obicei nu se propagă în toată media, asta din cauza unei înțelegeri anapoda a concurenței dintre diverse instituții de presă. Uite, mi-aș dori ca toată presa să vorbească despre autostrăzi, pentru că România e pe primul loc în Europa la morți pe șosele, sau despre exodul tinerei generații, pentru că într-un singur deceniu au părăsit România o jumătate de milion de copii și de adolescenți, însă noi vorbim obsesiv despre completurile de 5 de la Înalta Curte - o temă care în mod real vizează direct doar câteva zeci/sute de persoane aflate la conducerea țării - un procent infim, dacă ne raportăm la populația României.
4. Care e partea cea mai puțin plăcută a jurnalismului?
Florin Negruțiu: Uneori ai sentimentul inutilității. De pildă, să țipi luni de zile că se taie copacii din parc și într-o dimineață să descoperi că i-au pus pe toți la pământ și în locul parcului se ridică un ansamblu rezidențial P+12. Am văzut însă, în 20 de ani de jurnalism, că boala cea mai gravă cu care se poate confrunta un ziarist e blazarea: când simți că nu mai ai tragere de inimă, că nimic nu te mai entuziasmează, că redacția devenit un serviciu și atât, e timpul să te gândești la o reconversie profesională.
5. Ce faci cu timpul tău când nu ești la redacție sau în platoul de filmare?
Florin Negruțiu: Cresc copii. De fapt, ei mă cresc pe mine.
În fiecare sâmbătă și duminică, de la 14:05, jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu aduc în fața telespectatorilor invitați de marcă, alături de care dezbat teme actuale, interne sau internaționale. Am vrut să schimbăm puțin rolurile, așa că vi-i prezentăm pe colegii noștri în postura de invitați.