Exclusiv Online
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a fost invitatul jurnalistului Laurențiu Mihu la emisiunea online 24 de minute. Acesta a explicat cum s-a ajuns la actuala ruptură din relaţiile ruso-americane, ce urmăreşte de fapt Moscova în raport cu NATO şi ce ar însemna materializarea unei asemenea strategii.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia cunosc o încordare majoră, elocvente fiind din acest punct de vedere două evenimente de dată recentă: suspendarea de către Moscova a unui acord de neproliferare nucleară, vizând la distrugerea a 68 de tone de plutoniu, respectiv întreruperea de către Washington a discuţiilor cu partea rusă pe dosarul sirian. “Ambele momente sunt factori de tensiune la nivel global”, a subliniat, în acest context, fostul ministru de Externe şi ex-consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu. Acesta a mai explicat că asemenea “tensionări în zonele sensibile din relaţiile ruso-americane crează îngrijorare în toate capitalele lumii. Lumea de azi e una care interacţioneaza serios în termeni de securitate”, susţine Diaconescu.
Potrivit acestuia, în prezent se poate discuta de o ruptură între SUA şi Rusia, dar trebuie reţinut un lucru: “În ceea ce priveşte acordul de încetare a focului, care a funcţionat câteva săptămâni, este o lipsă de disponibilitate din partea Rusiei să lase liber diplomaţiei. Nimeni nu poate pretinde diplomaţilor să rezolve o situaţie, câtă vreme violenţele există. Acordul s-a încheiat politic, forţat, fără a avea condiţii în teren. Indiferent de ruptura creată, indiferent de replica pe care a primit-o armata siriană, nimeni nu poate accepta ca armata siriană sau armata Rusiei să bombardeze spitale, să omoare civili; ceea ce a făcut posibilă afirmaţia ONU că în zona Alep s-au comis crime de razboi, s-a comis genocid”.
De ce a anunţat Putin retragerea din Siria şi de ce nu s-a mai retras
Să ne amintim, totuşi, că în luna martie preşedintele Vladimir Putin a anunţat începerea retragerii forţelor ruse din teatrul sirian, la şase luni după desfăşurarea lor în zonă. Obiectivele au fost în mare atinse, spunea Putin cu acea ocazie. Astăzi, la şase luni de la anunţ şi la un an de la pătrunderea masivă a militarilor ruşi în Siria - din aer, de pe mare şi chiar la sol – bombardamentele ruse continuă şi lovesc fără discriminare zonele civile, inclusiv spitalele. Care a fost sensul anunţului făcut de Putin, în condiţiile în care, în practică, lucrurile stau diametral opus? “Acea retragere simbolică a fost facută pentru ca Rusia să obţină beneficii la alte mese. Nu a obţinut, motiv pentru care acum şi-a relansat activităţile militare foarte serios. Au instalat şi sisteme antirachetă în Siria. E greu de înţeles de ce au ainstalat aşa ceva, câtă vreme grupările de acolo nu folosesc aviaţia”, punctează Cristian Diaconescu.
Ce a dorit Rusia în acel moment, dar nu a obţinut? Greu de venit cu un răspuns exact. Mergând, însă, dincolo de contextul particular sirian, agenda Kremlinului conţine, consideră Cristian Diaconescu, un capitol-cheie: „Moscova îşi doreşte tratate cu forţă juridică, prin care să-şi poată impună punctul de vedere în cadrul NATO, oricât ar suna de ciudat ceea ce spun. Ei doresc ca în relaţia cu NATO să aibă dreptul fundamentat juridic de a-şi exprima o poziţie naţională în ce priveşte deciziile NATO. E inadmisibil, din toate punctele de vedere”.
Potrivit fostului ministru de Externe, „ideea de a transforma NATO într-un fel de OSCE persistă şi e foarte sus pe agenda diplomatică a Federaţiei Ruse. Ei spun că prin aceste acorduri se pune picior de egalitate între Rusia şi NATO şi se transformă Rusia într-o putere globală”. Or, conchide Diaconescu, „aceste deziderate politice fundamentează atitutdinea şi gesturile pe care Rusia le face astăzi, care privite disparat ar părea ciudate. (...) Decizia e luată la Moscova, în legătură cu o lume multipolară. Ce se discută la nivelul Federaţiei Ruse este modul de operaţionalizare a acestei decizii”.
Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este invitatul jurnalistului Laurențiu Mihu la emisiunea online 24 de minute. Urmăriți emisiunea în direct de la ora 12.30.