Ioan Stanomir: Grindeanu, un instrument mai puțin docil ca Shhaideh

Exclusiv Online

Profesorul universitar Ioan Stanomir a precizat, la emisiunea online „24 de minute”, că „micul pas înapoi, aproape imperceptibil” al lui Sorin Grindeanu în chestiunea grațierii și a modificării Codului Penal nu va fi pe placul lui Liviu Dragnea. Astfel, analistul a apreciat că acest premier se dovedește a fi „un instrument mai puțin docil ca Sevil Shhaideh”, prima opțiune a liderului PSD pentru funcția de prim-ministru. De asemenea, Ioan Stanomir a spus că o încercare de suspendare a președintelui de către PSD ar fi o mișcare „imprudentă” deoarece ar risca martirizarea lui Klaus Iohannis. Totuși, dacă suspendarea ar avea loc s-ar deschide drumul România spre o republică de tip oligarhic. Urmăriți interviul integral în înregistrarea de mai jos. 

Referitor la următorul pas pe care îl va face Liviu Dragnea, Ioan Stanomir a precizat că până acum liderul PSD a fost prudent, dar că e foarte probabil să lanseze un „atac frontal” contra președintelui. 

E foarte probabil să aleagă escaladarea, atacul frontal împotriva președintelui și acelui segment din opinie publică care i se opune. Până acum a fost prudent, dar îmi amintesc de ceva ce a spus domnul Dragnea, aproape un aforism acum, că trebuie să alegem între pâine și cătușe. Românii au ales în majoritatea lor pâinea, acum este de văzut cum se va ocupa domnul Dragnea să nu mai există cătușe. Cei care sunt afectați de actele de corupție nu sunt doar partidele, sunt afectați toți cetățenii pentru că lor li se fură viitorul”, a spus profesorul universitar.

În ceea ce privește noua atitudine a președintelui, Ioan Stanomir a apreciat că este dreptul său constituțional să fie activ, hotărât și vocal în fața unui inamic redutabil. 

„Asistăm la înțelegerea care îi revine conform Constituție. El este obligat să fie activ, hotărât și vocal atunci când are un inamic redutabil. Cred că Liviu Dragnea e un inamic mai redutabil ca Victor Ponta. Cred că ar fi o dovadă de imprudență din partea PSD (n.red suspendarea președintelui) și ar risca martirizarea unui președinte. Drumul domnului Dragnea este deschis spre o republică de tip oligarhic în cazul unei suspendări”, a explicat profesorul universitar.

Ioan Stanomir a declarat, referitor la protestele de ieri, că sentimentul de furie și indignare este vizibil doar la un segment minoritar din societatea românească.  

„Cei care sunt frustrați astăzi ar fi fost bine să fie frustrați și pe 11 decembrie și să blocheze ascensiunea unui partid care și-a asumat de la început, este vorba de PSD, agenda anti-justiție. PSD este un partid pragmatic ca și FSN și ca și PCR. Pragmatismul lor se bazează pe un calcul foarte simplu: cei care sunt vătămați de acest comportament clientenar, arbitrar și inacceptabil sunt mai puțini decât cei care suportă și se mulțumesc cu firimiturile pe care le primesc. Avem datoria față de noi ca națiune să ne privim în oglindă așa cum suntem nefardați. Nu era nimic secret sau care să ne surprindă în acest două ordonanțe, pentru că de fapt amnistia se ascunde în spatele dezincriminării. Promotorii acestor măsuri, Florin Iordache și Eugen Nicolicea, sunt vechi inamici ai sistemului pe care îl acuză a fi sub semnul binomului Această folosire obsedantă a binomului a strecurat otrava în mințile românilor făcându-i să creadă că cei care sunt vinovați și condamnați sunt victimele unui sistem ocult. Este un tip de optică devastator pe termen mediu și lung în ceea ce privește încrederea noastră în capacitatea de a face curățenie în propria ogradă”, a spus politologul. 

Cel puțin 3.000 de persoane au protestat, miercuri seară, în București față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal. Sute de persoane au manifestat și în alte mari orașe din țară.

Ministerul Justiției a pus spre consultare publică un proiect de lege pentru grațiere și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Proiectul prevede că se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. 

Citiți și: Controversele aplicării ordonanței grațierii

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri. Alte ediții ale emisiunii le puteți urmări AICI.

Profesorul universitar Ioan Stanomir este invitatul jurnalistului Dan Turturică la emisiunea online „24 de minute”, pentru o discuție pe marginea încercărilor Guvernului Grindeanu de a modifica Codul Penal și despre proiectul de lege privind grațierea.

Alte Recomandări