Exclusiv Online
Fostul ministru de Externe a vorbit, în emisiunea "24 de minute", despre gestul Ambasadei Rusiei la Bucureşti de a difuza în mediul online clipul în care istoria comună româno-rusă a fost profund alterată.
În 28 septembrie, Ambasada Rusiei în România a anunţat că a donat 100 de euro pentru răscumpărarea operei lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului. Cu aceeaşi ocazie, oficialii ruşi au postat în mediul online, pe lângă fotografia chitanţei, şi un clip în care ambasada propune o viziune alternativă asupra istoriei comune, din care tocmai adevărul istoric iese şifonat (toate detaliile, AICI).
Cum se explică un asemenea demers, pe care o ambasadă şi l-a asumat la modul neechivoc şi care pare a pune între paranteze deopotrivă istoria şi canoanele diplomatice?
Noutatea ar ţine în primul rând de o schimbarea de strategie, susţine Cristian Diaconescu. Prezent, joi, la emisiunea „24 de minute”, fostul ministru de Externe a declarat că „pe canale diplomatice, semnale oarecum tensionate s-au primit din zona Moscovei, dar aceste semnale care ţin de o înţelegere diferită a istoriei comune nu au ieşit niciodată public. Acum pare un fel de schimbare de strategie. Totul se aprobă din Centrală. E un nou fel de exprimare din punct de vedere diplomatic”.
Ambasadorul Rusiei în România este Valeri Kuzmin, un diplomat cu ştate vechi în MAE rus, încă din perioada sovietică, şi care a mai ocupat funcţia de ambasador în Republica Moldova. Incidentul la care face referire şi Cristian Diaconescu s-a consumat la trei săptămâni de la ceremonia de prezentare de către ambasadorul Kuzmin a scrisorilor de acreditare preşedintelui Klaus Iohannis.
Fostul ministru de Externe a vorbit în emisiunea 24 de minute despre gestul Ambasadei Rusiei la Bucureşti de a difuza în mediul online clipul prin care istoria relaţiilor româno-ruse a fost profund alterată.